Norge lanserer for første gang en klimastrategi for utenrikstjenesten, som skal bidra til å styrke arbeidet for grønn omstilling og norske interesser internasjonalt.
Regjeringen lanserer nå en egen klimastrategi for utenrikstjenesten. Målet er å styrke Norges evne til å fremme egne interesser og bidra til grønn omstilling i en stadig mer uforutsigbar verden. Strategien skal gjøre klima til et gjennomgående hensyn i alt utenrikspolitisk arbeid. Det går fram av en uttalelse fra Utenriksdepartementet.
Klima som gjennomgående prioritering
For aller første gang har regjeringen utarbeidet en egen strategi for hvordan utenrikstjenesten skal jobbe med klima og grønn omstilling. Strategien er et svar på at klimaendringer nå påvirker nesten alle områder norsk utenrikstjeneste jobber med – fra sikkerhet og energi til handel, utviklingspolitikk og humanitær bistand.
Strategien bygger på Stortingsmelding 25 (2024–2025) og er utarbeidet i tett samarbeid mellom Utenriksdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Energidepartementet.
Internasjonalt samarbeid avgjørende
– Klima- og naturkriser er menneskehetens aller største utfordring. Den kan kun håndteres gjennom forpliktende internasjonalt samarbeid. Dette gjør klima- og naturkrisen til en definerende utfordring for internasjonalt samarbeid, og dermed også for norsk utenrikspolitikk, sier utenriksminister Espen Barth Eide.
Klima påvirker alt fra sikkerhet til handel
Regjeringen peker på at klimaendringene ikke lenger kan behandles som et isolert tema. Sammenhengen mellom klima, sikkerhet og energi blir stadig tydeligere, og klima er nå et sentralt tema både i geopolitikk og internasjonal handel. Utviklingspolitikken blir også mer integrert med utenriks- og sikkerhetspolitikken.
Klimatilpasning, matsikkerhet og energi i sentrum
Strategien legger vekt på klimatilpasning, matsikkerhet, global helse, tilgang til bærekraftig energi, humanitær bistand og klimafinansiering som sentrale områder. Regjeringen understreker at det blir stadig vanskeligere å redusere fattigdom uten å ta hensyn til klima og miljø.
Behov for kunnskap og kapasitet
For å lykkes med det nye klimafokuset, må utenrikstjenesten ha både kunnskap og kapasitet til å håndtere hvordan klima påvirker, og påvirkes av, alle sentrale temaer i utenriks- og utviklingspolitikken. Effektiv og faktabasert informasjon blir avgjørende, særlig for å motvirke desinformasjon.
Klar strategi i en krevende tid
– Klima fortsetter å være en av nåtidens største utfordringer, selv i en mer urolig verden. Skal vi gi folk fremtidstro må vi derfor fortsette å prioritere klima høyt framover, og det er nyttig at utenrikstjenesten nå får en strategi for å forsterke sin innsats, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
– De svært bekymringsfulle nedskjæringene i internasjonal bistand vi nå ser gjør det ekstra nødvendig å ha en klar strategi for hvordan vil skal arbeide med klima i utviklingssamarbeidet. Derfor er det så viktig at vi framlegger denne strategien akkurat nå, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust.
Ni satsingsområder og konkrete tiltak
Strategien peker ut ni sentrale områder og inneholder ni konkrete tiltak for å styrke utenrikstjenestens klimaarbeid de neste fem årene. Klimaforhandlingene internasjonalt vil fortsatt være en hovedprioritet, men klima skal nå integreres som et tverrgående hensyn i alt utenrikspolitisk arbeid.
Espen Barth Eide, Andreas Bjelland Eriksen og Åsmund Aukrust står samlet bak strategien, som skal ruste norsk utenrikstjeneste til å møte klimakrisen – til beste for både dagens og kommende generasjoner2356.