Regjeringen kutter midler til strandrydding mens plastavfall fortsetter å flyte inn på norske strender.
Sommeren har vært travel for organisasjonen Vårt Hav, som sammen med 35 ungdommer har ryddet strender i Troms og Finnmark. Prosjektleder Christina Koch forteller at de har fjernet nesten 1300 kg marint avfall fra strendene i regionen.
– Vi ser at de samme strendene som ble ryddet i fjor dessverre har fått tilført mye marint avfall i år, sier Koch. Dette skyldes blant annet vinterstormer som bringer avfallet inn fra havet, sier hun til NRK.
Økende mengder mikroplast
En fersk rapport fra Miljødirektoratet avdekker store mengder mikroplast i Barentshavet. Mikroplast er små partikler som er nesten umulig å fjerne fra naturen, og de finnes nå i maten vi spiser, vannet vi drikker, og luften vi puster. Koch understreker viktigheten av å rydde opp før plasten brytes ned til mikroplast. – Jo lenger slikt plastsøppel får ligge i fjæra, desto mer brytes det ned til småbiter og mikroplast som så kan spres tilbake ut i havet, sier hun.
Kritikk mot regjeringens kutt
Regjeringen har kuttet kraftig i midlene til strandrydding de siste årene, fra 70 millioner kroner i 2021 til 27 millioner i år. Stortingsrepresentant Ola Elvestuen fra Venstre kritiserer dette, og mener det gjøres altfor lite for å hindre marin forsøpling. – Her gjør regjeringen altfor lite, og de har ikke dette høyt nok på sin agenda, sier Elvestuen. Han foreslår tiltak som bedre avfallshåndtering i havner og et forbud mot engangsplast.
Internasjonalt samarbeid nødvendig
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen avviser kritikken og peker på at regjeringen jobber med nye regler for å hindre marin forsøpling.
– Nå er jo denne plastkontingenten økt igjen. Det gjør at vi får mer penger gjennom Handelens Miljøfond til å drive med opprydding på strendene våre, sier Eriksen. Han understreker også behovet for internasjonalt samarbeid for å redusere plastforbruket globalt. – Får vi ikke til det, så kommer vi heller ikke til å lykkes på hjemmebanen, sier ministeren.