Regjeringen og SV har inngått en avtale som gjør statsbudsjettet for 2024 litt grønnere, men Naturvernforbundet mener det fortsatt er mye som mangler for å møte natur- og klimakrisen.
Avtalen om revidert statsbudsjett ble presentert av regjeringspartiene på en pressekonferanse i mandag formiddag. Mer penger til energieffektivisering (enøk) er blant SVs seire. Dette er vel anvendte penger fordi enøk har god effekt, mener Naturvernforbundet ifølge en pressemelding.
– Det er gledelig at stortingsflertallet setter av mer penger til å gjøre norske bygninger mer energieffektive, slik at strømforbruket reduseres. Dette er bra for miljøet og vil også senke strømregningen for folk, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
Miljøvennlig skogbruk og klimatiltak
Stortinget er også enige om å bruke penger på å vri skogbruket i mer miljøvennlig retning, øke bevilgningene til klimatiltak i kommunene, forby nye torvuttak og arealplanlegging som tar større hensyn til naturen. Stortinget øker også midlene til frivillige miljøorganisasjoner.
– Dette er små, men gode skritt i riktig retning. Vi har de siste månedene sett mange eksempler på groteske naturinngrep fra utbygging av blant annet veier, hytter, næringsområder, boligområder og energiproduksjon, og skogbruket bidrar også til store naturødeleggelser. Her må det på plass mange tiltak og virkemidler, og det er en lang vei å gå som fortjener stor oppmerksomhet framover, understreker Gulowsen.
Lavere billettpriser og nattog
SV har videre fått gjennomslag for billettprisene for togreiser for barn og studenter og et punkt om å få på plass nattog fra Norge til København eller Hamburg med trafikkstart seinest i 2030.
– Det kanskje viktigste for å gjøre jernbanen konkurransedyktig er å få toget til å bli pålitelig. Det trengs derfor mer penger til å vedlikeholde banenettet, men det kommer dessverre ingen ekstra penger til dette. Lavere billettpriser for barn og unge kan virke positivt. Intensjonene om å få på plass nattog mot kontinentet er bra, men må følges nøye opp, blant annet for å sikre togmateriell til dette, understreker Gulowsen.
Kutt i miljørelatert bistand
På den annen side er det gjort endringer i statsbudsjettet som rammer natur og miljø. Her vil vi særlig trekke fram betydelige kutt i miljørelatert bistand og bevaring av regnskog og at det ikke gjøres endringer i oljepolitikken.
– Forhandlingene med SV har ikke bidratt til endringer her. Det er leit, for klimaendringen og naturødeleggelsene går hardt ut over mange mennesker verden over. Vi forventer at disse reduksjonene reverseres og snus til økt satsing i statsbudsjettet for 2025, som legges fram til høsten, sier Gulowsen.
Havvind og miljøkonsekvenser
– Tiltak for å få oljeselskapene til å satse på egenproduksjon av havvind kan være interessant, men det er rart om dette skal betales av fellesskapet, og vi vil advare mot hastverk som kan føre til at man raskt bygger turbiner med store negative miljøkonsekvenser, sier Gulowsen.