Regjeringen har mottatt nye rapporter som avdekker alvorlig påvirkning av lakselus på villfisk i 2023. Rapportene, som kommer fra styringsgruppen og ekspertgruppen, offentliggjøres i dag.
– Offentliggjøringen gir næringen mulighet for å komme med innspill til det faglige grunnlaget før vi fargelegger produksjonsområdene. Selve fargeleggingen vil derfor først kunne bli besluttet i første kvartal av 2024, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap).
Nytt i årets rapport
I år har ekspertene analysert om sårbare og viktige bestander i et produksjonsområde har høyere risiko for påvirkning fra lakselus enn produksjonsområdet som helhet. Dette er informasjon som vil være viktig i regjeringens vurdering av farge i de områdene der miljøtilstanden har endret seg fra 2022 til 2023.
Hovedkonklusjonene i ekspertenes vurderinger
Forskerne vurderer at det i 2023 er høy risiko for lusepåvirkning i ett av produksjonsområdene, moderat risiko i fem av produksjonsområdene og lav risiko i syv av områdene. Elleve av områdene har lik vurdering i 2022 og 2023.
Fargelegging av produksjonsområdene
Oppdrettsnæringen er delt inn i 13 produksjonsområder som styres av et trafikklys. I 2024 skal fargene som regulerer oppdrettsnæringen justeres. Nærings- og fiskeridepartementet avgjør hvilke produksjonsområder som kan få grønt lys til vekst i havbruk og hvilke områder som får rødt lys og må redusere sin produksjonskapasitet.
Det vitenskapelige grunnlaget for beslutningen om fargelegging baserer seg på ekspertgruppenes rapporter fra 2022 og 2023, sammen med vurderinger fra styringsgruppen.
Trafikklyssystem
Fargelegging av lus knyttet til oppdrett er en del av det såkalte trafikklyssystemet i norsk oppdrettsnæring. Systemet er utformet for å balansere vekst og miljøhensyn i oppdrettsnæringen. Oppdrettsnæringen er delt inn i 13 produksjonsområder som styres av et trafikklys.
Hvert produksjonsområde får en farge – rød, grønn eller gul – basert på miljøpåvirkningen i området, spesielt knyttet til lusenivåer. En rød farge indikerer høy risiko for miljøpåvirkning, og områdene som får rødt lys må redusere sin produksjonskapasitet. En grønn farge indikerer lav risiko, og områdene som får grønt lys kan øke sin produksjonskapasitet. En gul farge indikerer moderat risiko, og områdene som får gult lys har ikke lov til å øke sin produksjonskapasitet.
Tanken er at lus over et bestemt nivå påvirker villaksen. Lakselus fra oppdrett har medført betydelige bestandseffekter i form av redusert innsig av gytelaks fra havet og redusert høstbart overskudd i de mest påvirkede områdene. Derfor er regulering av lusenivåer i oppdrettsanlegg avgjørende for å beskytte villaksbestandene.