Et omfattende dyrevelferdsprogram for sau ble lansert i desember 2023, og i løpet av 2024 ble nesten 3000 sauebesetninger besøkt av veterinær.

Programmet omfatter alle besetninger med over 30 vinterfôrede sauer, noe som tilsvarer 93 prosent av all sau i Norge.

Dyrevelferdsprogrammet for sau er et samarbeid mellom hele sauenæringen, med Animalia som administrativ ansvarlig. Veterinærinstituttet har bistått med faglig rådgivning i utviklingen av programmet, som nå omfatter rundt 9000 besetninger med over 30 vinterfôrede sauer.

Dette utgjør omtrent 93 prosent av all sau og 69 prosent av alle sauebesetninger i Norge. Målet er at alle som leverer slakt og søker om produksjonstilskudd for sau skal være med i programmet innen 2028. Det går fram av velferdsrapporten 2024, utgitt av Veterinærinstituttet.

Regelmessige veterinærbesøk

En sentral del av dyrevelferdsprogrammet er de obligatoriske veterinærbesøkene som skal gjennomføres minst hver 18. måned. I 2024 ble det gjennomført hele 2892 slike besøk, og den siste puljen av besetninger blir innrullert i løpet av 2025.

Dyreeier velger selv hvilken veterinær som skal gjennomføre besøket, og fokuset er rådgivning med tanke på dyrevelferd. Hoveddelen av indikatorene som vurderes er dyrebaserte, som dyrenes helse og atferd, men det inngår også ressursbaserte indikatorer som forhold rundt oppstalling og drift, samt spørsmål om rutiner.

Tredelt vurderingssystem

Under besøket skal veterinæren vurdere hele besetningen og gi en score fra 1 til 3 på de ulike indikatorene. Scoren 1 betyr at forholdene er tilfredsstillende, 2 betyr at forholdene bør forbedres, mens 3 indikerer avvik som må utbedres.

Dersom det avdekkes avvik som må utbedres, settes det en frist for når dette skal være gjort. Manglende dokumentasjon på gjennomført kurs, dyrevelferdsbesøk eller manglende lukking av avvik innen fristen medfører økonomisk trekk for bonden.

Obligatorisk nettkurs

I tillegg til veterinærbesøkene må alle produsenter gjennomføre et obligatorisk nettkurs om atferd og velferd for sau. Kurset gir kunnskap om sauens naturlige atferd og behov, og hvordan man best kan ivareta dyrevelferden i besetningen.

Også mindre produsenter med færre enn 30 vinterfôrede sauer kan delta i dyrevelferdsprogrammet på frivillig basis. Dette gir mulighet for faglig oppfølging og rådgivning også for de mindre besetningene.

Utfordringer for sauehelsen

Selv om de mest alvorlige smittsomme sykdommene sjelden ses hos sau i Norge, forekommer det andre sykdommer som kan ha stor betydning i den enkelte besetning. De vanligst rapporterte sykdomsproblemene er mastitt (jurbetennelse), børbetennelse, parasittsykdommer og luftveisinfeksjoner. Hos lam er det også problemer med leddsykdommer og sjodogg.

Høsten 2024 ble norske drøvtyggere i flere deler av Sør-Norge rammet av den alvorlige infeksjonssykdommen blåtunge. Dette var første gang siden 2009 at sykdommen ble påvist i Norge, og totalt 61 sauebesetninger og 31 storfebesetninger fikk påvist smitte.

Smittevern fortsatt en utfordring

Den gode helsesituasjonen hos norske sauer er ingen selvfølge. Som for alle produksjonsdyr er smittevern på gården viktig for å forhindre introduksjon av smittsomme sykdommer.

Grunnleggende smittebeskyttelsestiltak, som smittesluse, håndvask og gode smittevernrutiner, mangler imidlertid i flere norske småfehold. Dette er områder som kan få økt oppmerksomhet gjennom de regelmessige veterinærbesøkene i dyrevelferdsprogrammet.