Økende tapstall for småfe på beite vekker bekymring hos Mattilsynet. Hvordan kan sauebønder beskytte dyrene sine bedre?
I en fersk rapport med sjokktall fra Mattilsynet, til en sauebonde i Austerheim, kommer det frem at tapet av småfe på beite har økt betydelig de siste årene, og det handler ikke om tap av sauer til rovdyr. En sauebonde i Austerheim har opplevd et alarmerende høyt tap av lam, med en tapsprosent på 18,18 prosent i 2023. Dette plasserer bonden i kategorien for høy risiko, noe som er uakseptabelt for dyrevelferden, ifølge Mattilsynet.
– Det er bekymringsfullt at tapene har økt hvert år siden 2021, opplyser sekssjonssjef Erik Ulvik i Mattilsynet Region Sør og Vest til bonden.
Hun understreker viktigheten av å planlegge og gjennomføre forebyggende tiltak for å sikre dyrevelferden.
– Den økende trenden er bekymringsfull og forebyggende tiltak må planlegges og gjennomføres, for å sikre dyrevelferden. Når en så stor prosentandel av besetningen dør årlig tyder dette på at dyrene utsettes for unødige påkjenninger og belastninger.
Flere faktorer kan ligge bak det høye tapet av småfe. Bonden har rapportert om løse hunder i området, samt observasjoner av ørn og rev. I tillegg har sen lamming og dårlig vær også påvirket situasjonen negativt.
– I fjor ble det funnet tre døde lam som var løpt etter av hunder, forteller bonden. Han har nå tatt i bruk elektroniske bjeller for å få bedre oversikt over hvor dyrene befinner seg.
Forebyggende tiltak
Mattilsynet anbefaler flere tiltak for å redusere tapene. Dette inkluderer hyppigere tilsyn, spesielt i områder med økt fare. Bonden har allerede begynt å vaksinere lammene og behandle dem for parasitter før de slippes på beite.
– Det er viktig å sørge for robuste sauer og lam før de slippes på beite, sier Svendal. Hun påpeker også viktigheten av å slippe sauene i små grupper for å unngå at lammene kommer vekk fra mordyret.
Mattilsynets risokoklassser
Mattilsynet bruker ulike risikoklasser når de vurderer alvorligheten av tap av småfe på beite:
Lav risiko: Tap under 2 % for søyer, 6 % for lam og 4 % på besetningsnivå ligger innenfor det akseptable, men det forutsettes at det arbeides for å redusere totaltapet på sikt.
Middels risiko: Tap mellom 2-6 % på søyer, 6-15 % på lam og mellom 4-10 % på besetningsnivå ligger innenfor et område hvor det forventes at forebyggende tiltak planlegges og gjennomføres.
Høy risiko: Tap over 6 % på søyer, 15 % på lam og over 10 % på besetningsnivå er i utgangspunktet uakseptabelt dyrevelferdsmessig sett. Forebyggende tiltak må planlegges og gjennomføres.
Dyreholders ansvar
– Det er dyreholders ansvar å sørge for at dyr som slippes på beite beskyttes mot rovdyrfare og andre unødige påkjenninger.
– Intensivering av tilsyn ved mistanke om økt fare er viktig for å oppdage forhold som kan medføre dårlig dyrevelferd. Ordningen du beskriver med at beitelaget deler på tilsyn i området, er ikke tilstrekkelig for å ivareta at sauene blir kontrollert ukentlig. I dette tilfellet er også hyppigere tilsyn nødvendig, grunnet økt fare i området, som følge av de høye tapstallene, opplyser Mattilsynet til sauebonden.
– Ved slipp på fjellbeite er det viktig å sørge for at mordyr har tilstrekkelig med melk til lammene. Dersom avkom slippes med mordyr uten tilstrekkelig melkeproduksjon, må lammene være eldre enn 6 uker og ta til seg nok fôr til å sikre utvikling og vekst. Da du i år har sen lamming, er dette faktorer Når sauer og lam slippes på fjellbeite, er det viktig å observere at søyene går sammen med lammene sine. Det er anbefalt Ved slipp på fjellbeite er det viktig å sørge for at mordyr har tilstrekkelig med melk til lammene. Dersom avkom slippes med mordyr uten tilstrekkelig melkeproduksjon, må lammene være eldre enn som er ekstra viktig å tenke på.
Mattilsynet viser til opplysninger fra bonden når de skriver følgende:
– Du informerer om at beitelaget deler på tilsyn på utmarksbeite. Du fører tilsyn en gang i uken når du har vakt (ca. hver 3 uke). Du informerer om at dere ikke klarer å gå hele området hver uke, og at du pleier å gå i ditt område når du har vakt. Sauene som går på innmarksbeite får daglig tilsyn, oppsummerer Mattilsynet fra dialogen med sauebonden.
Dette er kravene
Derfor viser Mattilsynet til reglene som gjelder sauehold:
Kravene som gjelder for forebygging av tap av småfe på beite: Dyr som holdes på utmarksbeite, skal sees etter minst en gang per uke i områder uten særskilt risiko.
– Ved mistanke om økt fare må tilsynet intensiveres slik at forhold som kan medføre dårlig velferd, syke, skadde og avmagrede dyr, oppdages så tidlig som råd er. Ved slipp og hold på utmarksbeite skal eier eller annen med ansvar for dyrene, sikre at:
a. samtlige dyr har god helsetilstand og er i forsvarlig hold,
b. avkom er sammen med mordyr og er i god stand til å holde følge med mora,
c. avkom som slippes med mordyr uten tilstrekkelig melkeproduksjon, er eldre enn 6 uker og tar til seg nok fôr til å sikre utvikling og vekst,
d. avkom som slippes uten mordyr, er eldre enn 8 uker, er i følge med voksen sau og tar til seg nok fôr til å sikre utvikling og vekst, og e. avkom som blir morløse, tas hjem dersom morløsheten medfører økt fare for lidelse.