Det har oppstått konflikt mellom naturvernere og Miljødirektoratet etter et oljeutslipp i Vardø, der flere hundre lomvi har blitt tilgriset av olje fra ukjent kilde.
– Miljødirektoratet nekter kyndige frivillige i Fuglehjelpen å hjelpe oljeskadet fugl i Finnmark. Seksjonsleder Erik Lund i Miljødirektoratet mener blant annet at fuglene ikke er så sosiale at de vil overføre olje på hverandre, men så viser vel nettopp bilder fra Kystverkets egne bilder av katastrofen noe annet, skriver Cecilie Moen på Facebook-siden til «Krisehjelp for lomviene i Oslofjorden».
Hun opplyser at kilden til oljeutslippet ikke er funnet, og at det utslippet er mye mer utbredt enn først antatt.
– Oljeskadet fugl er funnet langs hele kysten fra Vardø til Vadsø. Alle disse rødlistede sjøfuglene vil dø hvis ikke hjelpen kommer, skriver Moen.
Kystverket har tidligere advart frivillige om at det er ulovlig for private å ta hånd om oljeskadede fugler.
Det var NRK som meldte om at det i Vardø i Øst-Finnmark har vært et oljeutslipp som har ført til store skader der hundrevis av sjøfugler, inkludert den kritisk truede arten lomvi, har blitt tilgriset av olje.
Til tross for at frivillige fra organisasjonen Fuglehjelpen står klare til å vaske og behandle de skadde fuglene, har Miljødirektoratet nektet dem tillatelse til å gjennomføre redningsaksjonen.
Veterinær Siri Martinsen fra dyrevernorganisasjonen Noah kritiserer direktoratets beslutning, og hevder at det strider mot dyrevelferdsloven og god veterinærfaglig praksis. Hun argumenterer for at tidlig intervensjon kan redde liv og at tidligere tilfeller har vist at fugler kan overleve og gjenopprette sin helse etter vasking.
Miljødirektoratet, representert ved seksjonsleder Erik Lund, forsvarer avgjørelsen med at vasking kan forstyrre og påføre større skader på fuglebestanden enn det gir nytte. Han påpeker at de tilgrisede fuglene ofte er forgiftet og at sjansen for overlevelse er minimal.
Debatten fortsetter mens miljøkatastrofen utvikler seg, og det gjenstår å se om en løsning kan finnes for å redde de gjenværende fuglene uten å forstyrre det øvrige dyrelivet i området.