Regjeringen foreslår å fjerne refusjonsordningen for spillolje.
Refusjonsordningen for spillolje avvikles, men avfallsstoffnumrene 7011 og 7012 videreføres for å skille mellom ulike oljetyper. Dette skal sikre at spillolje av høy kvalitet fortsatt kan gjenvinnes. Endringene trer i kraft fra 1. januar 2025.
Refusjonsordningen avvikles
Fra 1. januar 2025 vil refusjonsordningen for spillolje opphøre, etter forslag fra regjeringen. Dette innebærer at vilkårene knyttet til dagens refusjon ikke lenger vil være gjeldende. Likevel har myndighetene besluttet å videreføre to sentrale avfallsstoffnumre – 7011 og 7012 – for å sikre at ulike oljetyper fortsatt kan håndteres riktig.
Avfallsstoffnumrene 7011 og 7012 har i dag vært knyttet til refusjonsordningen, men fra og med 2025 vil de få en ny rolle i å overvåke og skille mellom kvaliteter på spillolje. Dette vil bidra til at olje med høy kvalitet kan gå til gjenvinning.
Skiller mellom olje av ulik kvalitet
Miljødirektoratet har foreslått å beholde de to avfallsstoffnumrene for å sikre at spillolje fortsatt kan klassifiseres etter kvalitet. Dette vil gjøre det lettere å overvåke mengdene av innlevert spillolje og sikre at oljer med høyere kvalitet brukes til materialgjenvinning, fremfor å havne som avfall.
– Hensikten med å videreføre kodene er å opprettholde et skille mellom ulike typer spillolje, slik at de mest verdifulle oljene kan gjenvinnes, opplyser Miljødirektoratet.
Nye navn på avfallsstoffnumrene
I samarbeid med Norsk forening for farlig avfall (NFFA) og Norsk standard, har Miljødirektoratet foreslått nye navn på de to avfallsstoffnumrene. Etter et møte i november ble det enighet om følgende navn:
7011: Spillolje og brukte smøreoljer, som skal dekke brukte eller kasserte smøreoljer og hydrauliske oljer, inkludert smøreoljer fra motorer, gir og industrielle maskiner.
7012: Spillolje, andre kasserte oljer, som omfatter oljer som ikke faller inn under kategori 7011, som pyrolyseolje og oljer fra petrokjemiske prosesser.
Navnene vil bli endret i Avfallsdeklareringen fra 1. januar 2025.
Hva betyr dette for bransjen?
Videreføringen av disse kodene betyr at bedrifter og aktører innen avfallshåndtering fortsatt må deklarere spillolje basert på kvalitet, selv om refusjonsordningen avvikles. Dette vil sikre at myndighetene kan overvåke utviklingen i innsamlede mengder av de ulike oljetypene.
– Dette handler om å sikre at olje av høy kvalitet fortsatt kan gå til gjenvinning, og ikke bare behandles som avfall, uttaler Miljødirektoratet.
Den nye regelendringen innebærer også at aktører i bransjen må være oppmerksomme på de nye navnene og sørge for korrekt deklarering fra 2025.
Refusjonsordningen forklart
Refusjonsordningen for spillolje er en ordning i Norge som gir refusjon av grunnavgiften på mineralolje (også kjent som fyringsolje eller spillolje) når denne oljen samles inn og leveres til godkjent destruksjon eller gjenvinning. Formålet med ordningen er å sikre forsvarlig håndtering av spillolje, som kan være skadelig for miljøet hvis den ikke samles inn og behandles riktig.
Olje som brukes i motorer og maskiner kan etter bruk bli til spillolje. Dette inkluderer blant annet smøreoljer, fyringsoljer og andre typer mineralolje. Når spillolje samles inn, behandles og destrueres, kan virksomheten som har levert oljen søke om å få refundert grunnavgiften som ble betalt da oljen ble kjøpt.
Formålet med refusjonsordningen er å stimulere til innsamling og korrekt behandling av spillolje for å redusere risikoen for forurensning og miljøskader. Innsamlet spillolje kan enten gjenvinnes eller destrueres på en måte som ikke skader miljøet.
En sentral kilde for informasjon om refusjonsordningen for spillolje er Skatteetaten, som har ansvar for forvaltningen av ordningen. Du kan lese mer om ordningen på deres nettsider: Skatteetaten – Refusjon av grunnavgift på mineralolje (spillolje).
Dette nettstedet gir detaljert informasjon om hvordan refusjonen fungerer, hvilke aktører som kan søke om refusjon, og hvilke krav som må oppfylles for å få tilbakebetalt avgiften. Ordningen går som nevnt ut den 1. januar 2025. Det blir derfor ikke mulig å få slik refusjon.