Jegere i Midt-Norge vil heller skyte ulven selv, og gir derfor ikke informasjon om observert sporing av ulv i fellingsområdet til Statens naturoppsyn. Derfor har det oppstått splid, og nå skal spørsmålet vurderes av rovviltnemnda for Midt-Norge.
I Midt-Norge har det oppstått en konflikt mellom lokale jegere og Statens naturoppsyn (SNO) angående lisensjakten på ulv. Sør-Trøndelag sau og geit har bedt rovviltnemnda om å vurdere en stans i lisensjakten for å la SNO gjennomføre oppdrag med å skyte en ulv uforstyrret.
– Som kjent så har SNO fått i oppdrag å ta ut ulven som herjet i beite områdene vest i vårt fylke siste sommer. Dette er ikke noen enkel oppgave for de heller. Som fellingslederen sier så er de også avhengig av de lokale fellingslaga for å hjelpe til med sporing, opplyser leder i Sør-Trøndelag sau og geit, Olav Edvin Heggvold til rovviltnemnda.
– I det siste har det kommet meldinger om at enkelte lisensjegere ikke melder fra dersom de ser spor. De mener at de selv er kapabel til å ta ut dette dyret. Store deler av vinteren har gått uten at det har blitt noe resultat. Med bakgrunn i dette så ber nå Sør-Trøndelag sau og geit om at Rovviltnemda nå stopper lisensjakta på ulv i disse kommunene, slik at SNO uforstyrret får holde på med sitt forsøk på å ta ut denne ulven, sier Heggvold. Han er opptatt av at det snart er klart for en ny beitesesong, og mener at de ikke ønsker at ulven skal bevege seg blant beitedyra i den kommende sesongen.
Skandaløst, mener ARV
Styremedlem Ida Skjerden i Aktivt Rovdyrvern (ARV) opplyser til Fauna at rovviltnemnda skal behandle saken tirsdag morgen den 5. mars 2024.
– Lisensjegere i Heim og flere andre kommuner saboterer SNO og leverer ikke inn informasjon om sporing av ulven «Hanna Heim». SNO er avhengig av lokale jegere for at «fellingsoppdraget skal bli vellykket». De vil nemlig drepe Hanna Heim selv. De har forsøkt å drepe henne siden 26. juni 2023. Dette er helt skandaløst. Det har kostet en million kroner i skadefellingsforsøk så langt og nå er SNO – dødsskvadronen – satt inn med muligheter for helikopter og pumpehagle for å drepe en kritisk truet ulv forebyggende! Før hun får tatt neon sau, for de er jo ikke ute nå. Denne saken er helt vanvittig, sier Skjerden.
Konflikten til behandling
Sør-Trøndelag sau og geit har uttrykt bekymring for at ulven som har forårsaket skade på beitedyr i sommer, fortsatt vil utgjøre en trussel i den kommende beitesesongen. De mener at lisensjakt forstyrrer SNOs arbeid med å spore og ta ut ulven. Dette har ført til at rovviltnemnda nå må vurdere om lisensjakten skal stoppes i de berørte kommunene.
– Sekretariatet mener det er svært uheldig dersom noen holder tilbake informasjon om spor og andre observasjoner som det mistenkes kan være ulv. Imidlertid mener vi at det med bakgrunn i SNOs vurdering av problemstillingen ikke er nødvendig å stoppe lisensfellingen i de aktuelle kommunene. Det er mer aktuelt å bruke tilgjengelige informasjonskanaler, inkludert media, for å henstille alle om å melde inn observasjoner til SNO, samt viktigheten av at alt blir meldt inn raskest mulig. Dersom det skulle komme signaler fra SNO om at det blir et tiltakende problem med at informasjon blir holdt tilbake, vil rovviltnemnda kunne ta opp saken til ny vurdering ved et senere tidspunkt, heter det blant annet i saksbehandlingen før møtet tirsdag.
Rovviltnemnda har kommet med denne innstillingen til behandlingen i nemnda: «Rovviltnemnda stopper ikke lisensfellingen av ulv i Surnadal, Heim, Rindal og Orkland kommuner på nåværende tidspunkt.»
Miljødirektoratets rolle
Miljødirektoratet har gitt SNO ansvaret for å gjennomføre det ekstraordinære uttak av ulv i kommunene Surnadal, Heim, Rindal og Orkland. Dette tiltaket er ment å forhindre fremtidig skade på husdyr. Direktoratet har satt vilkår for fellingen, inkludert et tidsrom for når uttaket kan finne sted.