Statsforvalteren i Troms og Finnmark har gitt tillatelse til felling av en kongeørn i Storfjord kommune, noe som har utløst klager fra Foreningen Våre Rovdyr og Birdlife Norge.
Foreningen Våre Rovdyr har sendt inn en klage med krav om oppsettende virkning på tillatelsen som er gitt for felling av en kongeørn i Helligskogen reinbeitedistrikt i Storfjord kommune i Troms. Statsforvalteren begrunner tillatelsen med behovet for å beskytte rein i området, men foreningen hevder at beslutningen er basert på sviktende grunnlag.
Foreningen argumenterer for at mildvær og utfordrende beiteforhold gjør dette til en vanskelig tid for reinen, og at kunnskap om tap av rein til kongeørn viser at det er rein i dårlig kondisjon som er mest utsatt. De mener at støtteforing og tilsyn er mer effektive tiltak enn å felle kongeørner, og at felling av en enkelt kongeørn er et brudd med naturmangfoldloven og føre-var-prinsippet.
Kritikk mot identifisering av individ
Statsforvalteren har ikke gitt konkrete beskrivelser av hvordan det aktuelle kongeørnindividet kan identifiseres, noe som har vekket kritikk. Foreningen påpeker at det er nærmest umulig å sikre at man feller «riktig» individ, og at det heller ikke er kjent hvor mange ørner som finnes i området.
Konsekvenser for kongeørnbestanden
Det er også bekymring for at fellingen kan ha negative konsekvenser for kongeørnbestanden. Kongeørner lever i livslange par og er allerede i gang med forberedelser til egglegging. Felling av et individ i et par kan derfor få konsekvenser for bestanden, som allerede viser tegn til færre vellykkede hekkinger og lavere ungeproduksjon enn tidligere.
Internasjonal sammenligning
Foreningen Våre Rovdyr peker på at dreping av rovfugler er uakseptabelt i resten av Europa, og at kongeørn er beskyttet under Bernkonvensjonen og EUs fugledirektiv. De påpeker at Norge nå går i motsatt retning ved å tillate skadefelling av kongeørn, mens andre europeiske land arbeider for å reintrodusere arten.
Statsforvalteren har svart på klagen ved å behandle anmodningen om utsatt iverksettelse, men har avslått denne. Klagenes andre punkter vil bli behandlet innen tre uker.
Får ingen utsettelse
BirdLife Norge og Foreningen våre rovdyr har klaget på dette vedtaket, og har nylig bedt om såkalt oppsettende virkning, det vil si utsatt iverksetting av vedtaket.
– Tirsdag 28.02 fikk vi melding om at et nytt kadaver var funnet i området. Reineier hadde tatt kontakt med Statens naturoppsyn (SNO) som skulle se om de fikk dokumentert dette. Det er per tid ikke kommet inn i Rovbase. Skadefellingslaget meldte om observasjoner av ei STOR ørn som nærmet seg reinflokken. Det har vært mer aktivitet i området enn det har pleid å være, og ørna beveget seg lengre unna flokken, svarer Statsforvalteren klagerne.
Økt ørneaktivitet
De melder at det er ørneaktivitet i området, og derfor fortsatt potensiale for flere skader og mer tap av rein til kongeørn.
– Reineierne har iverksatt forebyggende tiltak, men disse har hatt liten eller ingen effekt på skadeomfanget. I dette tilfellet vurderer vi at et forsøk på felling er eneste mulighet for å forhindre ytterligere tap av rein til kongeørn. Et avslag om utsatt iverksettelse er ikke et enkeltvedtak, og kan derfor ikke påklages. Miljødirektoratet, vårt klageorgan, kan av eget initiativ og på selvstendig grunnlag behandle en anmodning om utsatt iverksettelse, opplyser Statsforvalteren i Troms og Finnmark.