back to top

Snakket om «klimasorg» og «klimaraseri»

- Advertisement -

Onsdag var den andre dagen i klimesøksmålet, og da ble ord som «klimasorg» og «klimaraseri» presentert for retten.

Den andre dagen av klimasøksmålet gikk av stabelen onsdag, der Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt staten.

I dag presenterte staten sin side i klimasøksmålet, hvor advokat Gøran Østerman Thengs fra statens side argumenterte for at miljøorganisasjonene legger et uriktig premiss til grunn for sin argumentasjon. Han hevdet at dersom Norge ikke produserer olje og gass, vil noen andre gjøre det, og at redusert oljeproduksjon i Norge derfor ikke vil kutte totale utslipp.

Miljøorganisasjonenes advokat, Jenny Sandvig, repliserte senere på dagen at dette ikke stemmer. Hun viste til at det er en anerkjent internasjonal standard å ta utgangspunkt i de totale utslippene fra feltene, og at staten selv vanligvis refererer til klimagassutslipp på denne måten.

Klimasorg og klimaraseri

Lederne for miljøorganisasjonene, Gina Gylver fra Natur og Ungdom og Frode Pleym fra Greenpeace, fikk også ordet. Gylver uttrykte bekymring for fremtiden og snakket om «klimasorg» og «klimaraseri» blant medlemmene i Natur og Ungdom.

– De siste årene har man snakket mer og mer om «klimaangst» i forbindelse med unges psykiske helse i en klimakrise. Vi pleier heller å snakke om «klimasorg» eller «klimaraseri». Angst betyr en irrasjonell frykt for noe, og er ikke beskrivende for det våre medlemmer opplever, sa Gylver.

Demokratiske prosesser

Frode Pleym fra Greenpeace snakket om viktigheten av å kunne delta i demokratiske prosesser gjennom å levere høringsinnspill og få innsyn i viktige forvaltningsprosesser. Han stilte også retten noen vesentlige spørsmål.

– Hvordan vil utslippene påvirke levevilkårene gjennom livet til de som i dag er barn? I 2050, året verden har blitt enige om å redusere klimagassutslippene til null gjennom Parisavtalen, så vil min sønn være 40 år – noen år yngre enn meg. Hva betyr det for ham og andre barn og unge, om oljen fra Yggdrasil, Breidablikk og Tyrving blir henta opp og brent eller ikke? Risikerer vi at disse utslippene trigger irreversible vippepunkter i jordas klimasystem? Står utslippene i stil med Norges klimamål og klimaforpliktelser, spurte Pleym, ifølge Greenpeace sine nettsider.

Torsdag vil fire sakkyndige vitner forklare seg for retten: Klimaforsker Helge Drange, biolog Dag O. Hessen, klimaforsker Wim Thiery og økonom Bård Harstad.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Rovviltets Røst: – Uklart grunnlag og farlig presedens

«Vedtaket er forhastet, dårlig begrunnet og setter en farlig presedens for forvaltningen.»

Bjørnen i Jarfjord skal skytes etter angrep

Miljødirektoratet har besluttet at bjørnen som mandag kveld angrep og bet en mann i Jarfjord, skal skytes.

Flere gauper i Norge enn på 15 år

Vi må tilbake til 2008 for å finne like stor bestand av gauper i Norge.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!