Miljødirektoratet vil fra neste år begrense laksefisket i elver med lav laksebestand, og åpne for mer fiske kun dersom forholdene tillater det.
Miljødirektoratet har besluttet å innføre en ny strategi for laksefisket fra neste år. Etter flere år med lavt lakseinnsig, særlig i Sør-Norge, ser direktoratet behovet for å justere fiskereglene.
– For å skape størst mulig forutsigbarhet for elveeierne og laksefiskerne ønsker vi å være tidlig ute med våre foreløpige vurderinger av hvordan vi vil regulere laksefisket neste sesong, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.
Direktoratet planlegger en mer forsiktig start på fiskesesongen, med mulighet for å øke fisket senere dersom laksen kommer tilbake i tilstrekkelige mengder. Dette er en respons på årets rekordlave innsig av stor laks i deler av landet.
– Basert på erfaringene med mange års nedgang i mengden laks som kommer til elvene for å gyte, mener vi det er behov for en føre var-strategi, sier Hambro.
Innspill fra elveeierlagene
For å sikre at gytebestandsmålene nås, vil Miljødirektoratet be elveeierlagene om innspill til hvordan fisket kan begrenses. Norsk institutt for naturforskning (Nina) har fått i oppdrag å beregne hvor mye laks som kom opp i de stengte elvene i sommer. Rapporten forventes i oktober.
– Vi er bekymret for om laksestammene klarer å produsere nok lakseunger til at det skal være forsvarlig å fiske laks også i fremtiden, sier Hambro.
Elveeierlagene må legge frem planer for hvordan de selv mener fisket skal reguleres slik at det ikke blir tatt ut for mye laks. Basert på kunnskapsgrunnlaget fra Nina og innspill fra elveeierlagene vil Miljødirektoratet fastsette nye regler.
Nye rutiner og verktøy
Fra neste år vil Miljødirektoratet også utarbeide nye rutiner og verktøy som elveeierlagene skal bruke for å regulere laksefisket lokalt underveis i sesongen. Dette inkluderer flere og tidligere vurderinger av hvor mange og hvor store laks som kommer opp i elvene.
– Klimaendringer og andre menneskeskapte påvirkninger gjør at vi må regne med større usikkerhet om hvor mye laks som kommer til elvene hvert enkelt år, sier Hambro.