Hageeiere spiller en slags uvitende rolle i spredningen av fremmede arter, som truer norsk naturmangfold. Hvordan kan vi stoppe denne uønskede invasjonen?
Fremmede arter er planter, sopp eller dyr som ikke naturlig hører hjemme i det norske økosystemet. Disse artene kan ha blitt introdusert til Norge gjennom handel, reise eller ved uhell. Når disse artene etablerer seg i norsk natur, kan de fortrenger de opprinnelige artene og endre økosystemets balanse.
Hvorfor er fremmede arter et problem?
Fremmede arter kan ha alvorlige konsekvenser for naturmangfoldet. De kan konkurrere med stedegne arter om ressurser som næring og leveområder, og noen kan til og med introdusere sykdommer som de lokale artene ikke har motstandskraft mot.
– Ifølge forurensningsloven er det ulovlig å dumpe hageavfall i naturen, utenfor hager. Dette regnes nemlig som forsøpling, på samme måte som dumping av annet avfall, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Ellen Hambro er direktør for Miljødirektoratet.

Hvordan håndtere hageavfall riktig?
For å forhindre at fremmede arter sprer seg fra hager til vill natur, er det viktig å håndtere hageavfall på en ansvarlig måte. Hageavfall som inneholder fremmede arter bør ikke komposteres åpent hvor det kan spre seg videre. I stedet bør det leveres til godkjente avfallsmottak som kan håndtere det på en sikker måte.
– Forvilling fra hager er den viktigste spredningsveien for fremmede planter til naturen. Mange fremmede arter gjør skade i naturen, de kan for eksempel utkonkurrere planter som hører naturlig til her. Derfor er det viktig at de fremmede artene ikke sprer seg fra hagen til naturen, kommenterer Bjarte Rambjør Heide, direktør i Artsdatabanken – i en pressemelding fra Miljødirektoratet.
Tiltak og ansvar
Det er viktig at hageeiere blir kjent med hvilke planter de har i hagen og tar ansvar for å hindre at potensielt skadelige arter sprer seg. Dette kan inkludere å fjerne slike planter og erstatte dem med arter som er naturlige for Norge.
– Når fremmede arter sprer seg, kan de konkurrere ut arter som naturlig hører hjemme i et område, og natur kan gå tapt. Det kan påvirke økosystemene og tjenestene vi får fra dem, som for eksempel matforsyning og pollinering. Det er derfor viktig å hindre at de sprer seg, sier Heide.
Behov for tidlig innsats
Ifølge FNs naturpanel øker antallet etablerte fremmede arter i verden raskere nå enn noen gang tidligere i historien.
– Det samme gjør tallet på arter som er utrydningstruede, som følge av fremmede arter. Til tross for at det legges ned stor innsats for å bekjempe fremmede arter er det behov for å styrke denne innsatsen, sier Ellen Hambro.