back to top

Skjøt feil bjørn etter angrep i Jarfjord

- Advertisement -

Statens naturoppsyn har felt en hannbjørn etter angrepet på en turgåer i Jarfjord, men DNA-analysene tyder på at det ikke er riktig individ.

Nå øker presset på myndighetene etter kritikk om forhastet felling og manglende dokumentasjon.

Statens naturoppsyn felte tirsdag kveld en bjørn i Jarfjord, øst i Finnmark, etter at en mann ble bitt i armen under en tur med hunden forrige uke. Oppdraget kom fra Miljødirektoratet, som besluttet å felle bjørnen som følge av angrepet. Men etter fellingen viste det seg at det var en hannbjørn, ikke en binne, som ble skutt.

Statens Naturoppsyn har på oppdrag fra miljødirektoratet felt en bjørn i forbindelse med at en bjørn angrep en person i Jarfjord forrige uke, ifølge VG.

– I etterkant av fellingen ser vi at dette er en hannbjørn, ikke en binne, sier Jan Paul Bolstad i Statens Naturoppsyn til VG tirsdag kveld.

DNA-prøver fra stedet tyder på at det ikke er den riktige bjørnen som er felt. Ifølge Miljødirektoratet har det vært ekstra krevende å finne riktig individ, ettersom det i 2024 ble funnet DNA fra hele 13 ulike bjørner i Jarfjord-området. Feltarbeidet har vært utfordrende, med tett vegetasjon, dårlig sikt og flere bjørner i området.

– Ut fra opplysningen vi har om DNA-funn på stedet, så tyder det på at dette ikke er det individet vi er på utkikk etter.

Kritikk mot myndighetene etter felling

Miljødirektoratet har fått kritikk fra miljøorganisasjoner for å ha fattet vedtak om felling uten å ha dokumentert hvilket individ som faktisk stod bak angrepet, og for å åpne for at også eventuelle bjørneunger kan bli felt.

– Vi mener vedtaket er forhastet, dårlig begrunnet og setter en farlig presedens for forvaltningen av en sterkt truet art, opplyste Rovviltets Røst før fellingen.

Miljødirektoratet påpekt at dersom det viste seg å være en binne med unger født i år, kan det bli aktuelt å avlive også ungene, fordi de ikke vil klare seg alene. Feltlaget har brukt både ATV, drone og viltkameraer i jakten, og vurderer fortløpende om lokale jegere skal trekkes inn. Nå viser de seg altså at det ikke var en binne med tre unger på slep som ble skutt, men en hannbjørn.

Flere bjørner i området

I Jarfjord-området er det dokumentert stor bjørneaktivitet, og DNA-prøver har avslørt tilstedeværelsen av både kjente binner og hannbjørner. Dette gjør arbeidet med å finne riktig bjørn ekstra vanskelig, og det er fortsatt prøver til analyse som kan gi flere svar. Tillatelsen til å felle bjørn gjelder til 15. juli, og jakten pågår fortsatt.

– Dette er et svært utfordrende fellingsoppdrag. Det er sannsynligvis flere bjørner i området, og enn så lenge vet vi ikke sikkert hvilket individ som forårsaket skaden. Vi vil få klarere svar på det når vi får resultater av DNA-analysene om noen dager, har Miljødirektoratet opplyst før den fatale skytingen av feil bjørn.

Miljødirektoratet understreker at det ikke er grunn til å ta andre forholdsregler enn å følge generelle råd om møter med bjørn, og oppfordrer folk til å ikke oppsøke bjørn.

– Vi forstår at folk er skremt og bekymret, men det er ingen grunn til å ta andre forholdsregler enn å følge våre generelle råd om møter med bjørn slik de er beskrevet på våre nettsider. Dette inkluderer å ikke oppsøke bjørn, opplyste Singsaas i Miljødirektoratet tidligere og før fellingen av feil bjørn skjedde.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Rovviltets Røst: – Uklart grunnlag og farlig presedens

«Vedtaket er forhastet, dårlig begrunnet og setter en farlig presedens for forvaltningen.»

Bjørnen i Jarfjord skal skytes etter angrep

Miljødirektoratet har besluttet at bjørnen som mandag kveld angrep og bet en mann i Jarfjord, skal skytes.

Flere gauper i Norge enn på 15 år

Vi må tilbake til 2008 for å finne like stor bestand av gauper i Norge.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!