Seks av ti nasjonale villreinområder hadde dårlig kvalitet, mens fire hadde middels kvalitet. Ingen av områdene hadde god kvalitet.

Miljødirektoratet skal i desember presenterer tiltak for å redde villreinen og avslører tilstanden i 14 nye villreinområder. Dette skal følges opp av et digitalt møte før nyttår, og samtidig vil Miljødirektoratet presentere sine anbefalte tiltak.

Nasjonale villreinområder i krise

I april 2022 ble det avdekket at seks av ti nasjonale villreinområder hadde dårlig kvalitet, mens de resterende fire hadde middels kvalitet. Ingen av områdene kunne skryte av god kvalitet. Dette har ført til økt bekymring for villreinens fremtid i Norge.

Resultater fra 14 nye villreinområder

Den 20. desember vil resultatene fra de 14 øvrige villreinområdene bli offentliggjort, og vi vil få et mer komplett bilde av villreinens tilstand i Norge. Rapporten er utarbeidet av en uavhengig ekspertgruppe ledet av Norsk institutt for naturforskning (NINA) på oppdrag fra Miljødirektoratet.

Anbefalte tiltak

Samme dag vil Miljødirektoratet også presentere sine anbefalte tiltak for å forbedre tilstanden i de nasjonale villreinområdene med dårlig kvalitet. Disse tiltakene vil bli oversendt til Klima- og miljødepartementet for videre behandling.

Tiltaksplanene gjelder for Setesdal Ryfylke og Setesdal Austhei, Hardangervidda, Nordfjella, Snøhetta, Rondane og Knutshø. Forslagene til tiltaksplanene er utarbeidet av prosjektgrupper ledet av Statsforvalteren og blir oversendt Miljødirektoratet 1. desember.

Miljødirektoratets anbefaling vil inneholde en overordnet faglig vurdering av forslagene til tiltaksplaner, samt en samlet vurdering av samfunnsøkonomiske konsekvenser og virkemiddelbruk.