– Dette er nok et sirkus rundt en såkalt genetisk viktig ulv. Den blir passet på som ingen andre dyr og gir store begrensninger i lisensjakta for stadig nye områder.

Det sier styreleder Arve Sætra i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk til organisasjonens egen nettside rovdyr.org. Organisasjonen og nettsiden omtaler flyttingen av den genetisk viktige ulven fra Nord-Østerdal til Våler kommune i ulvesonen, som «omfattende beskyttelse». Nettstedet opplyser at flyttingen har vekket sterke reaksjoner fordi dette skal ha stor påvirkning på lokal jakt og bruken av utmarka.

Superulven V1157

Sætra viser til hannulven kalt V1157, som kom inn fra Sverige på tampen av fjoråret. Den antas være en innvandrer fra Finland eller Russland, og regnes som et viktig mulig tilskudd til genetisk variasjon i en ellers innavlet svensk-norsk ulvestamme.

– Den er blitt passet på som intet annet dyr her til lands i noen måneder nå, og satt store begrensninger på lisensjakta stadig nye områder. Jeg er ganske sikker på at folk flest i kommunen der ikke er spesielt glad for å få denne gullkalven i sine skoger, i hvert fall folk som skjønner hva dette kan bety for utøvelse av jakt og annen bruk av utmarka, sier Sætra.

Kritisk til GPS-sporing

Han er kritisk til at GPS-sporingene fra ulven er unntatt offentligheten, og mener at det blir lagt store føringer på for eksempel lisensjakt i området.

– Om V1157 vil bli værende innenfor området som forvaltningen ønsker at den skal være, vil tiden vise. Sannsynligheten for at den vil fortsette å vandre er stor. Det vet også flyttemannskapet veldig godt. Og hva skjer hvis den vandrer ut av forvaltningssona igjen, spør han.

(saken forsetter under bildet)

Arve Sætra er styreleder i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk. Foto: Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk.

Veier 45 kilo

Den aktuelle hannulver som ble flyttet til ulvesonen, veier 45 kilo. Den ble ble peilet og bedøvet fra helikopter i Dovre og flyttet til Våler kommune. Under aksjonen skiftet Statens naturoppsyn til en ny GPS-sender på ulven.

Det er krevende og komplisert å flytte en ulv på denne måten, men Statens naturoppsyn skal ha god kompetanse på slike operasjoner. De har hatt bistand fra veterinær som har vært til stede ved bedøving, håndtering og transport av ulven.

Ulven vandret inn i Norge i desember i fjor og har siden vandret rundt i Innlandet. Den ble merket med radiosender av Statens naturoppsyn rett før jul.

Den skandinaviske ulvestammen er sterkt innavlet og slike innvandrende ulver fra Finland/Russland er derfor svært verdifulle. Derfor er hovedmålet med merking og flytting å sikre at ulven overlever og får føre genene sine inn i ulvestammen.