Reineiere i Børgefjell nasjonalpark tar et kraftig oppgjør med norsk naturvern og hevder at nasjonalparkene har blitt en ny form for naturinngrep.
Reineier Tor Enok Larsen fra Byrkije reinbeitedistrikt står på sin gård Simskardet og reflekterer over endringene som har skjedd siden Børgefjell nasjonalpark ble vernet i 1963. Han var en gang stolt av nasjonalparken, men nå ser han og andre reineiere at økt turisme og friluftsliv har ført til at dyrene aldri får fred. Dette går ut over både dyrenes og reineiernes livskvalitet. Det skriver Dagens Næringsliv D2.
Eendret spillereglene
I 2002 ble det innført en ny politikk som skulle sørge for verdiskaping i fjellbygdene, og forbudet mot kommersiell turisme i nasjonalparker ble opphevet. Dette, sammen med en ny merkevarestrategi for nasjonalparker, har ført til en økning i turisme og friluftsliv som nå utfordrer både reindrift og naturvern.
Larsen forteller om stadige forstyrrelser av reindriftsarbeidet, spesielt under kalvingen, og om konflikter som oppstår når folk forventer stillhet, men møter lyden av scootere og firhjulinger som brukes for å passe på dyrene.
Vern virker mot sin hensikt
Inge Even Danielsen, leder i Norske Reindriftsamers Landsforbund, uttrykker at vernet virker mot sin hensikt ved å føre til økt trafikk og slitasje. Han stiller spørsmål ved formålet med vernet når det fører til større konflikter.
Regjeringen skal legge frem en handlingsplan for å følge opp naturavtalen om 30 prosent vern. Samtidig ønsker reinnæringen en omkamp om allerede vernet natur, og Sametingsrådet etterlyser en revidering av eldre verneområdeforskrifter for å gi bedre vilkår for samisk kultur- og næringsutøvelse.