Miljødirektoratet har besluttet å felle en bjørn i Jarfjord i Sør-Varanger etter en hendelse der en mann ble bitt i armen under en tur med hund. Vedtaket er truffet uten at det er dokumentert hvem bjørnen er, hva som faktisk skjedde, eller om adferden var unormal.
Rovviltets Røst mener vedtaket er forhastet, dårlig begrunnet og setter en farlig presedens for forvaltningen av en sterkt truet art.
– Når Miljødirektoratet selv skriver at adferden kan være en forventet reaksjon fra en binne som beskytter sitt avkom, og samtidig deler lite informasjon om hendelsen, er det urovekkende at man likevel velger å ta livet av dyret og eventuelt også ungene hennes.
I vedtaket fremgår det at bjørnen kan være en binne med unger, og at det er funnet et elgkadaver i nærheten. Dette er typiske forhold som forklarer hvorfor en bjørn kan reagere med forsvarsadferd. Likevel gir direktoratet ingen informasjon om hvorvidt hunden var i bånd, om bjørnen ble forstyrret, eller hvor nært turgåeren var.
– Vi ser en urovekkende tendens til at ville dyrs naturlige reaksjoner i møte med mennesker og hund blir tolket som farlige, og at felling blir første løsning. Dette er ikke forenlig med føre-var-prinsippet, og det svekker tilliten til forvaltningen.
Bjørn står oppført som sterkt truet på den norske rødlisten. Likevel behandles saken som en «beslutning», ikke et enkeltvedtak – og kan dermed ikke påklages. Dette oppfatter vi som et forsøk på å unngå kritisk innsyn i en sak med stor offentlig interesse.
– Det er helt uakseptabelt at myndighetene fatter irreversible avgjørelser uten at allmenheten får innsyn i grunnlaget eller mulighet til å klage. Dette svekker både demokratiet og naturforvaltningen.
Roviltets Røst har kontaktet Klima- og miljødepartementet med oppfordring om å stanse fellingen, og gjennomgå saken i tråd med naturmangfoldloven og internasjonale forpliktelser. En bærekraftig rovviltforvaltning må baseres på kunnskap, ikke frykt.