I en dramatisk vending foran FNs klimatoppmøte som starter i Dubai torsdag, krever 60 norske organisasjoner at Norge stopper all oljeleting på norsk sokkel. Dette kommer som et sterkt signal om behovet for en radikal endring i landets energipolitikk.
– Skal vi nå klimamålene er det ikke rom for å lete etter mer olje og gass – noe sted. Derfor vil det hatt en enorm betydning om Norge stanser alle nye letelisenser. Det ville blitt en game changer under forhandlingene, og sende et uhyre sterkt signal til andre oljeproduserende land, sier leder Truls Gulowsen i en pressemelding fra Naturvernforbundet.
Klimautvalgets Anbefalinger
Kravet om letestans er i tråd med anbefalingene fra det regjeringsnedsatte Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler at Norge stanser nye letelisenser, og at regjeringen legger en plan for utfasing av olje og gass – både produksjon og forbruk.
Barnas rettigheter på spill
Birgitte Lange, generalsekretær i Redd Barna, uttrykker bekymring for barnas fremtid.
– Klimautvalgets rapport viser at norsk oljepolitikk er på kollisjonskurs med et levelig klima for våre barn, og utgjør et brudd på deres rettigheter. Derfor har det vært alarmerende å se hvor passiv regjeringen har vært i møte med disse anbefalingene, sier hun.
Internasjonalt press
Amnesty Norge er også med på det felles kravet til regjeringen. De mener at klimakrisen undergraver menneskerettighetene globalt og at Norges manglende innsats blir lagt merke til internasjonalt.
– Norge ligger milevis unna å nå eget klimamål. Både EU og våre skandinaviske naboland ligger langt bedre an med sine klimaforpliktelser. Det er på høy tid at regjeringen legger en forpliktende plan for hvordan vi skal greie å omstille oss vekk fra olje og gass i tråd med menneskerettighetene, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.
Naturvernforbundet er en av initiativtakerne bak kravet om letestans som er støttet av Forum for utvikling og miljø med 58 medlemsorganisasjoner, deriblant Amnesty Norge, Redd Barna, Mellomkirkelig råd, WWF Verdens naturfond, Framtiden i våre hender, Besteforeldrenes klimaaksjon, Changemaker, Natur og Ungdom samt Spire. I tillegg stiller også Greenpeace og Oil Change International seg bak kravet.