Miljødirektoratet støtter opp om drastiske tiltak fra Fiskeridirektoratet.
På grunn av den alvorlige miljøtilstanden i Oslofjorden har Miljødirektoratet anbefalt drastiske tiltak for å redde fjorden. Nullfiske i store deler av fjorden kan bli en realitet.
Fiskeridirektoratet la i juni fram nye forvaltningsråd for Oslofjorden, hvor de foreslo tre alternativer for forvaltningen av fisket. Ett av alternativene innebærer nullfiske i Indre Oslofjord og deler av Færder og Ytre Hvaler nasjonalparker, samt stans i brisling- og sildefisket i hele fjorden. Nullfiske betyr også stans i bunntråling, noe forskere lenge har påpekt som nødvendig for å redde fjorden.
Miljødirektoratet mener dette alternativet best bidrar til å nå målene i den politisk vedtatte tiltaksplanen «Ren og rik Oslofjord».
Behov for forbud
En ny rapport fra Havforskningsinstituttet viser at fritidsfiske og yrkesfiske er de største påvirkerne i Ytre Oslofjord. Miljødirektoratet er bedt om å vurdere Fiskeridirektoratets rapport og foreslå tiltak for fiske i områder de forvalter.
– Oslofjorden er i svært dårlig forfatning. Det er iverksatt mange tiltak for å bedre tilstanden, spesielt innen avløp og jordbruk, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.
Tiltaksplanen for Oslofjorden understreker behovet for tiltak rettet mot fiskeri. Innsatsen har hittil ikke vært tilstrekkelig, spesielt når det gjelder regulering av trålingsaktivitet og kontroll med fiskeriene.
– Vi støtter Fiskeridirektoratets forslag om nullfiske i viktige deler av fjorden. Dette er nødvendig for å nå målene i tiltaksplanen. Et nullfiske vil også bedre tilstanden for bunnøkosystemene, sier Hambro.
Dilemma i fisket av sjøørret
Miljødirektoratet har ansvar for å regulere fiske av anadrom fisk.
– Vår vurdering er at sjøørreten i Oslofjorden forvaltes bærekraftig, men det har vært dilemmaer knyttet til videre regulering, sier Hambro.
Vanlig forvaltningspraksis tilsier å tillate fiske av høstbart overskudd av sjøørret. Men tiltaksplanen for Oslofjorden har også mål om å styrke friluftsaktivitet i fjorden.
– Vi anbefaler et totalt fiskeforbud, også for sjøørret, for å bedre tilstanden i fjorden og forenkle kontrollen, sier Hambro.
Går utover praksis
Vanligvis forvalter Miljødirektoratet anadrom fisk etter vurdering av hver enkelt bestand. Hvis det er et høstingsverdig overskudd, vil vi ikke stenge for fisket i så store områder.
De negative effektene av fiske på sjøørret kan imidlertid begrunne at det ikke åpnes for slikt fiske.
– Vi har lagt vekt på målene i tiltaksplanen og muligheten for å kontrollere et fiskeforbud. Det vil være enklere å kontrollere et forbud som gjelder all fisk i avgrensede områder, sier Hambro.