Under FNs klimatoppmøte i Baku går Norge sammen med EU og flere land sammen om en ny erklæring som krever raskere og mer omfattende utslippskutt. – Hver tidel teller, sier konstituert klima- og miljøminister Tore O. Sandvik (Ap).

På klimatoppmøtet i Baku har Norge, EU, Canada og Storbritannia gått sammen om en erklæring som legger press på verdenssamfunnet for å nå 1,5-gradersmålet. Erklæringen ble offentliggjort torsdag og bygger på fjorårets veikart for klimagrep.

Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik understreker viktigheten av rask handling.

– For at vi skal nå 1,5-gradersmålet, må alle land kutte mer. Sammen med et samlet Europa sender Norge et tydelig budskap om at alle land må ta ansvar, sier Sandvik.

Han peker på at konsekvensene av den globale oppvarmingen allerede merkes over hele verden med flommer, skogbranner og hetebølger som rammer både mennesker og lokalsamfunn.

Nye klimamål for 2035

Et viktig punkt i erklæringen er kravet om at alle land skal levere nye klimamål til FN innen neste år. Disse målene skal forplikte landene til utslippskutt frem til 2035, sammenlignet med nivåene i 1990.

Sandvik understreker at Parisavtalen fungerer, men at det trengs kraftigere grep for å stanse utviklingen.

– Parisavtalen virker, men vi er fortsatt på vei mot en oppvarming som vil ramme oss hardt. Over hele verden ser vi konsekvenser som flommer, skogbranner og hetebølger. Det går ut over mennesker, lokalsamfunn og bedrifter. Derfor er det viktig at vi holder trykket oppe, kutter utslipp og bremser oppvarmingen. Hver tidel teller, sier Sandvik.

Norge tar ansvar

Norge har allerede satt seg et mål om å kutte 90–95 prosent av klimagassutslippene innen 2050, slik det står i Klimaloven. Sandvik fremhever at Norge også jobber målrettet nasjonalt for å bidra til de globale målene.

– Mange land jobber nå med sine nye klimamål for 2035. Vi må holde fast ved 1,5-gradersmålet. Norge tar ansvar hjemme med en målrettet, realistisk og rettferdig klimapolitikk. Det må også gjelde internasjonalt, sier han.

Erklæringen slår fast at de nye klimamålene skal være i tråd med raske og varige utslippskutt frem mot 2050. Alle land må inkludere alle næringer og drivhusgasser i sine målsettinger for at verden skal ha en reell sjanse til å nå 1,5-gradersmålet. videre på tidligere avtaler.