Norge har kunngjort at de vil bidra med 50 millioner kroner til Africa Risk Capacity (ARC), et initiativ som skal hjelpe afrikanske land med å håndtere naturkatastrofer som tørke, flom og sykloner raskere og mer effektivt.
Støtten er en del av Norges innsats for å styrke økonomisk og klimamessig motstandskraft i utviklingsland.
På klimatoppmøtet ble det annonsert at Norge vil gi 50 millioner kroner til ARC, et afrikansk-ledet initiativ under Den afrikanske union (AU). Sammen med bidrag fra USA og Nederland, vil denne støtten gjøre det mulig for flere afrikanske land å kjøpe forsikringer mot klimarelaterte katastrofer. Forsikringspremiene utbetales når katastrofer som tørke, flom eller epidemier rammer, noe som sikrer rask hjelp til de mest sårbare befolkningene.
– Naturkatastrofer rammer ofte de mest sårbare og legger enorme byrder på befolkninger som allerede lever under press. Gjennom Africa Risk Capacity (ARC) kan vi hjelpe afrikanske land med å respondere raskere og mer effektivt, slik at befolkninger får den støtten de trenger i tide, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.
Kombinerer teknologi og forsikring
ARC bruker avansert værvarsling kombinert med tidlig varsling og katastrofeplanlegging for å sikre at hjelpen når frem raskt. Med Norges bidrag kan ARC nå utvide sitt arbeid til flere land, noe som vil bidra til å hjelpe ytterligere 13,4 millioner mennesker. Dette styrker ikke bare landenes evne til å håndtere klimakatastrofer, men gir også bedre forutsigbarhet i responsen.
– Ved å støtte ARC kan vi bidra til å forbedre økonomisk motstandskraft i lokalsamfunn og sikre at hjelpen når frem når det trengs mest. Dette er en viktig del av Norges engasjement for en mer motstandsdyktig verden, sier Tvinnereim.
Langsiktig norsk innsats
Norges støtte til ARC vil løpe over en periode på fire år, fra 2024 til 2028. Denne langsiktige innsatsen er en del av Norges bredere strategi for å styrke utviklingslands evne til å møte klimaendringer. Samlet sett vil den internasjonale støtten bidra til at ARC kan nå en forsikringspremie på 100 millioner dollar, noe som gir bedre muligheter for rask og effektiv respons når katastrofer inntreffer.
Avtalen vil bli administrert av Norad, som har ansvaret for oppfølgingen av Norges bistandsmidler.