NOAH om VKM-rapport: – Oppfordrer til mer hensyn, men gir ingen grunn til demonisering av katter
NOAH viser i et medieutspill til VKMs vurdering av katters påvirkning på ville dyr. NOAH mener funnene ikke gir grunnlag for demonisering av katter, som noen gir inntrykk av.
Fredag ble VKM-rapporten om risiko rundt hold av katt i Norge lansert. Som kjent kan katter fange ville dyr, men det er stor debatt om hvorvidt dette har noe å si for populasjonsnivå, opplyser NOAH.
For pattedyr, reptiler og amfibier estimeres det hovedsakelig lav risiko for at katter har negativ populasjonsinnvirkning. For noen sjeldne flaggermusarter estimeres moderat risiko – men for noen av artene er det ikke dokumentert predasjon fra katt, og risikoen er primært knyttet til om katter skulle komme til flaggermusenes hvilesteder inne i hus.
Les også: Tamkatter er virkelig «fuglenes skrekk»
6,3 millioner fugler tasårlig
For fugler har VKM anslått at 6,3 millioner fugler tas av katter årlig, viser NOHA til. Samtidig sier rapporten at man ikke vet om fugler tatt av katt, primært er fugler som ikke ville overlevd – f.eks. unger som fryser eller sulter ihjel eller fugler som har kollidert med vindu.
Rapportens karakterisering av katter som «høy risiko» er ikke generell, men knyttet til «særlige forhold» som f.eks. særlig sårbare arter i urbane miljøer eller tilstedeværelse av fuglefjell. Rapporten anslår at katters predasjon utgjør 1,7-7,4 % av populasjonen for fuglearter i miljøer med katt – og gir samtidig anslag på årlig overlevelse for voksne fugler på 42-71%, noe som tilsier at katter ikke automatisk kan beskrives som en stor del av trusselbilde, opplyser NOAH.
De viser til at analysen rundt smittespredning for øvrig viser at katter spiller en perifer rolle, og at andre kilder spiller større rolle.
– VKMs rapport bør ikke brukes til å demonisere katter og fremstille dem som en vesentlig trussel for naturmangfoldet. Samtidig gir rapporten god informasjon om hvilke situasjoner man bør være ekstra oppmerksom på for å forhindre at ville dyr belastes unødig. For eksempel bør man ikke slippe katten opp på loftet, hvis det er mulighet for at flaggermus har søkt tilflukt der. Og katteeiere i bymiljøer bør være klar over at byene huser et stadig større antall ville dyr som trenger at vi tar hensyn til dem, og bør derfor sette seg inn i hvordan de kan forhindre at kattene deres legger sten til byrden for ville dyr, sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen i en uttalelse.
Flere gode tiltak
VKM har vurdert en rekke tiltak, og NOAH mener flere av dem, som også tar hensyn til kattens velferd, er gode:
– VKM slår fast at eide katter, som får mat nok hjemme, er den populasjonen av katter man bør rette tiltak mot, og her står eiernes ansvar sentralt. Tiltak som kan hindre katten i å jage ville dyr unødig inkluderer å holde katten inne visse tider av døgnet, aktivisering og kvalitetsfôr, samt krager o.l. som kan advare ville dyr om kattens tilstedeværelse. Dette er gode tiltak som flere katteeiere bør ta til seg. Samtidig er NOAH skuffet over at VKM ikke legger større vekt på hvordan både katteeiere og andre kan bidra til å forbedre miljøet for ville dyr i urbane områder – noe som vil ha stor effekt for hvordan ville dyr vil takle både katter og andre predatorer. Å utforme hagemiljøer slik at små dyr og fugler har mange gjemmesteder, og sørge for insektsvennlige nærmiljøer, vil ha stor effekt på fuglers og andre dyrs overlevelse, sier Martinsen.
Aksjoner mot hjemløse katter
VKMs rapport omtaler også avlivingsaksjoner rettet mot hjemløse katter, viser NOAJ til, og slår fast at disse ikke er effektive – og heller ikke mer effektive enn såkalt TNR-programmer, hvor utelevende katter kastreres og ivaretas ute.
– Det er bra at VKM slår fast at «avlivingsaksjoner» mot hjemløse katter er lite effektive, og NOAH håper at man dermed slipper at dette stadig dukker opp som forslag i samfunnsdebatten. Hjemløse katter bør hjelpes, ikke drepes. Samtidig mener NOAH at VKM burde ha berørt en svært negativ effekt av slike «aksjoner»; lavere respekt for katter og påfølgende risiko for ulovlig mishandling rettet mot katter. Vi vet av erfaring at avlivingsaksjoner mot dyr, senker respekten og omtanken for det aktuelle dyret, og at dette igjen gir seg utslag i at kriminelle handlinger mot samme dyreart øker. Det burde VKM ha inkludert i sin analyse, sier Martinsen.
NOAH er også kritisk til at VKM ikke rangerer påbud om kastrering av katter som mer effektivt tiltak:
– Påbud om kastrering er et svært viktig tiltak. Dette fordi rekruttering av populasjonen av hjemløse dyr primært må antas å stamme fra nye dumpede dyr under norske forhold. Men også fordi antall gode hjem for katter er færre enn antall katter i Norge per nå. En gradvis reduksjon av kattepopulasjonen gjennom kastreringspåbud, vil på sikt føre til at en større andel katter lever i gode og ansvarsfulle hjem som både tar hensyn til katten og til ville dyr. Disse sammenhengene burde VKM vektlagt mer, og i større grad løftet frem kastreringspåbud som et viktig tiltak, mener Martinsen i uttalelsen.
