Bli abonnent og les videre!
Om du bor i Oslo-området er det på tide å få på seg turskoene.
På veggene til Naturvernforbundets anlegg i Sognsvann har utstillingen allerede stått en sund, og skulle nylig vært avsluttet. Så viste det seg at utstillinga var så populær at den like godt kunne videreføres. Men ikke vent for lenge, snart er utstillingen historie.
Utstillingen «Eventyrlig stillhet» skulle for lengst være tatt ned, men er nå utvidet til å stå helt til søndag 24. september. Og om du skal se den siste dagen, må du være der før klokka 11:00.
Det er NOA – Naturvernforbundet i Oslo og Akershus som arrangerer utstillinga, som er å finne i Sognsveien 231.
Eventyrlig stillhet
Utstillingen har tittelen: «Eventyrlig stillhet – Magiske øyeblikk utenfor allfarvei».
– Stillhet er noe annet og mer enn fravær av lyd. Naturens lyder hører hjemme i skogen og forstyrrer ikke. Det er de menneskeskapte lydene, støyen fra sivilisasjonen, som skurrer i ørene. Et landskap eller et rom i skogen kan oppleves som fredfylt, harmonisk og stille… Eventyrskogene er som skapt til å gå i dybden av opplevelsene…Derfor er vern av eventyrskogene også menneskevern, vern av vårt livsnødvendige forhold til natur, refererer Naturvernforbundet i sin omtale av utstillingen, og Gjermund Andersens bok om «De siste eventyrskogene – en veiviser til Oslomarka».
(PS. Klikk på bildene for å få større format).

Perfekt for en fotoutstilling
De 18 naturfotografene er tatt at disse fotografene: Espen Bratlie, Bjørnar Thøgersen, Borgny Helnes, Kai Jensen, Lars Lindland og Harald Bratland Carlsen. Les mer om fotografenes tanker om egne bilder lengre ned i saken. Du kan forresten kjøpe bildene for mellom 2.500 til 3.000 kroner når utstillinga er ferdig.
Utstillingen er på Naturvernforbundets lokallags husmannsplass «Søndre Sandå», et informasjonssenter for natur- og markainteresserte som tar høyde for å være et knutepunkt for naturvern i Oslo og Akershus, men også en port til markaopplevelser.
Utstillingen framstår som en del av NOAs arbeid for å verne naturen og sikre livsmiljøet slik at menneskelig virksomhet ikke overskrider naturens tålegrenser, slik det står forklart ved inngangen til gården.
– Gjennom å spre kunnskap om naturen og bidra til naturglede hos innbyggerne i Oslo og Akershus, vil vi bidra til å sikre livsgrunnlaget for framtidige generasjoner, heter det.

Maner til varsomhet
NOA maner dessuten varsomhet når man ferdes i Nordmarka, og opplyser at reglene er enkle:
Det du tar med inn i skogen, tar du også med ut.
Kutting av grener og hogging av trær ved leirplasser er ofte et vanlig syn, men ikke noe trivelig for de som kommer etter deg.
Må du på do, så finn et sted hvor ingen andre går, og dekk godt til etter deg.
Og om du ikke visste det, har Naturvernforbundet også tilbud på overnatting. Frønsvollen er en av Oslos eldste setervoller, lett tilgjengelig for alle og enhver – både til fots, på ski eller med sykkel.
På Frønsvollen driver NOA matpakkekafé. Det ligger en times gange fra Sognsvann, og er du heldig kan det bli en kaffekopp og en hyggelig prat. Ifølge NOA, som du i denne sammenheng kan kontakte på fv@noa.no, er Frønsvollen er en av Oslos eldste setervoller. Den er lett tilgjengelig, både til fots, på ski eller med sykkel.
Tilbake til fotoutstillingen, kan den besøkes også etter mørkets frambrudd. Kanskje er det spennende å ta med seg en lommelykt, eller du kan bruke mobiltelefonen, for å se fotografiene i mørket.

Dette sier fotografene
NOA opplyser for øvrig følgende i sitt materiale knyttet til utstillingen, og hva fotografene selv sier om sine egne fotografier:
Espen Bratlie: «Jeg ønsker å formidle naturstemninger og opplevelser på vandringer i nærmarka, og jeg går ofte på oppdagelsesferd i ukjent landskap utenfor sti og vei. Jeg har vokst opp med Nordmarka, men har de siste 30 årene bodd ved Østmarka.»
Bjørnar Thøgersen: «Med fokus på norsk natur ønsker jeg å vise det urørte, og aller helst der hvor gammelskogen fortsatt får stå i fred, der hvor trærne får være gamle eller unge, levende eller døde – fulle av alskens arter, meg selv inkludert.»
Borgny Helnes: «Jeg fotograferer for det meste i nærmiljøet. Den store interessen er de små ting i naturen. Jeg syns det er viktig å vise at naturen der vi bor byr på mange muligheter og at det ikke er nødvendig å reise langt for å få spennende bilder. Det handler om å finne nye vinkler og se mulighetene i det som finnes i nærmiljøet.»
Kai Jensen: «Skogen er ikke bare et sted for rekreasjon og møte med stillheten. Skogen er også noens hjem. Som naturfotograf er jeg en ivrig talsperson for alle de som ikke har noen stemme, dyrene, fuglene, insektene, blomster og trær. Å ta vare på skogen er også å ta vare på hjemmene til alle de som lever i skogen, de stemmeløse.»
Lars Lindland: «Med en konstant dragning mot norsk nær- og villmark, og stor lidenskap for friluftsliv og naturopplevelser, formidler jeg mine øyeblikk gjennom små og store objektiver.»
Harald Bratland Carlsen: «Jeg inspirerer mennesker til å gå mer inn i naturen – gjerne utenfor allfarvei, i stillhet og med et kamera i hånden – slik at hver og en finner glede og gevinst i å ta vare på den vakre naturen vi alle er en del av. Bærekraftig naturnærvær gir god forebyggende folkehelse.»