Onsdag faller dommen som kan bidra til å redde Førdefjorden fra 170 millioner tonn gruveavfall.

Både EU-kommisjonen og EFTAs overvåkningsorgan har gitt miljøorganisasjonene medhold. Nå venter alle spent på EFTA-domstolens avgjørelse. Onsdag faller dommen i EFTA-domstolen, en avgjørelse kan få betydning i nork og europeisk rett.

Kampen om Førdefjorden

Onsdag 5. mars klokken 14.00 kommer EFTA-domstolen med sin rådgivende uttalelse i den såkalte Fjordsøksmålet. Saken gjelder tillatelsen til å dumpe opptil 170 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden, noe Naturvernforbundet og Natur og Ungdom har saksøkt staten for.

Selv om dommen ikke er juridisk bindende, vil den bli tillagt stor vekt når saken senere skal behandles i Borgarting lagmannsrett. Utfallet kan få vidtrekkende konsekvenser, ikke bare for Førdefjorden, men for over 160.000 vann, vassdrag og fjorder i hele EU-området.

– Vi er optimistiske. Både EU-kommisjonen og EFTAs overvåkningsorgan har kommet med tydelig støtte til vårt syn, og vi tror det er gode muligheter for at EFTA-domstolen vil gjøre det samme, sier Sigrid Hoddevik Losnegård, leder i Natur og Ungdom.

Strid om «overordnet samfunnsinteresse»

Kjernen i saken er tolkningen av EUs vanndirektiv, som forbyr forurensning av vannressurser som Førdefjorden med mindre det foreligger en «overordnet samfunnsinteresse». Staten har argumentert for at inntektene fra gruvedriften til eiere, ansatte og det offentlige oppfyller dette kravet.

– Hvis det eneste kravet er lønnsomhet, da er det knapt noen grense for hva man kan tillate av forurensning i norske fjorder. Her er den norske staten på kollisjonskurs med den gjengse tolkningen av denne viktige miljøloven, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Under høringen i EFTA-domstolen i oktober fikk miljøorganisasjonene støtte fra uventet hold. EU-kommisjonens jurist, Lorna Armati, uttalte klart:

– It can’t be a case of money talks (…) Profitability is not an issue for overriding public interest.

Konsekvenser for fjorden

Gruveselskapet Nordic Mining er allerede i gang med oppstarten av sitt anlegg. Lille julaften meldte selskapet at de første mineralkonsentratene var produsert, men det er uklart om dumpingen i fjorden har startet.

Det er imidlertid på det rene at den planlagte deponeringen vil ha alvorlige konsekvenser for livet i Førdefjorden. Gruveavfallet vil ikke bare redusere vannkvaliteten, men også drepe alt liv i deponiområdet. Finmalte partikler kan spre seg til store deler av fjorden og skade økosystemet.

– I flere tusen år har folk kunnet høste rikelig med mat fra denne fjorden, og slik skal det fortsatt være, sier Hoddevik Losnegård.

Veien videre

Dersom miljøorganisasjonene får medhold i EFTA-domstolen, kan det få umiddelbare konsekvenser for gruveprosjektet.

– Vi har saksøkt staten fordi vi mener tillatelsen til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden er ugyldig. Hvis vi vinner i retten, må staten trekke tillatelsen tilbake – og da må dumpingen stoppe øyeblikkelig, sier Gulowsen.

Uansett utfall vil EFTA-domstolens avgjørelse bli et viktig prejudikat for fremtidige saker om forurensning av vannressurser, ikke bare i Norge, men i hele EU-området.