– Vil regjeringen egentlig ha noen råd om Oslofjorden?
Det er direktør Espen Søilen i Oslofjorden Friluftsråd og generalsekretær Bente Lier i Norsk Friluftsliv stiller spørsmålet i et innlegg i Aftenposten tirsdag.
Representanter fra Oslofjordrådet, inkludert ordførere, statsforvaltere, Norges Bondelag, Norges Fiskarlag, og Oslofjorden Friluftsråd, møter i krisemøte med regjeringen den 7. november for å diskutere tiltak for å redde den hardt rammede Oslofjorden. Dette møtet kommer etter økende bekymring rundt fjordens helse og behovet for konkrete handlinger.
Selv om friluftslivsrepresentantene setter pris på å bli inkludert i samtalen, understreker de at ord må følges opp med handling. Det er bred enighet om at Oslofjorden lider av en rekke problemer, inkludert overgjødsling fra kloakk og landbruk, noe som har ført til veksten av den skadelige trådalgen «lurv». Når lurven dør, bruker den opp store mengder oksygen, noe som fører til kvelning av andre marine arter.
Enig om dette
Det ser ut til å være konsensus om to sentrale tiltak for å redde fjorden:
Rensing av næringsstoffer fra kommunale avløp: Det er nødvendig å oppnå tilstrekkelig rensing av nitrogen og fosfor fra kommunale avløp.
Rensing av samme næringsstoffer fra landbruket: Landbruksutslipp må også renses effektivt.
Et felles opprop fra ordførere rundt Oslofjorden i 2022 var tydelig om at kommunene trenger støtte fra staten, både økonomisk og praktisk. Erstatning av 52 renseanlegg langs Ytre Oslofjord alene er en betydelig utfordring. Dette er bare begynnelsen, ettersom utslipp fra hele 118 kommuner til slutt påvirker Oslofjorden.
Mangler analyser
Mangel på grundige analyser har vært en utfordring. Mens mange kommuner allerede arbeider med å installere nye renseanlegg, mangler det en analyse av hvor mye som må renses for å redde fjorden. I tillegg er det ingen klare retningslinjer for hvilke kommuner som bør samarbeide eller hvilke anlegg som bør prioriteres først. Dette fragmenterte systemet har vist seg ineffektivt, mener de.
Mer koordinering
Friluftslivsrepresentantene argumenterer for at staten må ta en mer koordinerende rolle for å sikre en helhetlig tilnærming til avløpsproblemet. Dette vil ikke bare forbedre samfunnsøkonomien, men også bidra til en raskere bedring av Oslofjorden.
De foreslår også at staten tilbyr gunstige lån til kommunene for å spre kostnadene over lengre tid. Samtidig må staten sette strenge krav til kommunene, inkludert å stanse nedbyggingen av strandsonen og tilrettelegge for bedre tilgjengelighet til fjorden for millioner av mennesker som bor i området.