Lofoten og Vesterålen kan bli Norges nye kraftsenter med teknologi som høster energi fra havet. Høyre-politiker Eivind Holst og ni ordførere fra regionen står samlet bak kravet om et nasjonalt testsenter for tidevann- og bølgekraft. Eksperter mener Moskstraumen har enormt potensial, men tidligere forsøk har havarert.
Høyre har nå tatt inn i sitt stortingsvalgprogram at partiet vil vurdere å etablere et nasjonalt testsenter for tidevann- og bølgekraft. Eivind Holst, partiets tredjekandidat fra Nordland, er krystallklar på hvor dette senteret bør plasseres.
– Vinner Høyre valget skal vi jobbe steinhardt for å etablere et nasjonalt senter for tidevann- og bølgekraft i Lofoten og Vesterålen, sier Holst til Bladet Vesterålen.
Med seg har han alle ni Høyre-ordførere i regionen, som står samlet bak kravet om at et slikt senter må legges nettopp hit.
Unikt potensial i regionen
Lofoten og Vesterålen har naturgitte forutsetninger som gjør regionen spesielt egnet for utvikling av havbasert energi, mener Holst.
– Det er egentlig ingen regioner i landet som kan konkurrere med oss, sier han.
Holst viser til en rapport Enova fikk utarbeidet i 2007, som peker på svært stort potensial for tidevannskraft i Lofoten. Rapporten fremhever også at de beste forholdene for bølgekraft finnes mellom Sognefjorden og Lofoten.
– Det største potensialet for tidevannskraft ligger i Moskstraumen, påpeker Holst.
Teknologien modnes
En fersk rapport om kraftproduksjon i Lofoten, Ofoten og Vesterålen fra i vinter pekte på vindkraft som det mest aktuelle alternativet. Tidevann- og bølgekraft ble vurdert som lite moden teknologi med begrenset lønnsomhet.
Tidligere forsøk med tidevannskraft i Gimsøystraumen endte med både teknologisk og økonomisk havari. Men dette bekymrer ikke Høyre-toppen fra Svolvær.
– Tidevanns- og bølgekraft får stadig bedre teknologi. I Europa er Shetlandsøyene og vår region blant de beste til å teste, utvikle og benytte slik fornybar kraftproduksjon, sier Holst.
Han påpeker at teknologien som ble utviklet i Gimsøystraumen senere ble eksportert til Japan, og at utviklingen skjer raskt.
Dobbelt så mye kraft trengs
Behovet for mer fornybar energi er akutt, understreker Holst.
– Vi trenger å doble energiproduksjonen fram mot 2050, dersom vi skal erstatte fossile energikilder, sier han.
Et nasjonalt testsenter vil kunne forske og tenke langsiktig for å løse fremtidens kraftbehov. Holst mener senteret kan utvikle løsninger som senere kan tas i bruk langs hele norskekysten.
– Dette kan bidra til å forbedre energiforsyningen nasjonalt, sier Høyre-politikeren.
Kritisk til regjeringen
Holst er kritisk til at regjeringen ikke har gjennomført den allerede lovede satsingen på et statlig senter for oljevern og akutt forurensning på Fiskebøl, som nå vurderes lokalisert på nytt.
– Det er svært beklagelig at Støre-regjeringen ikke prioriterer dette signalprosjektet. De kunne sett det i sammenheng med et nasjonalt senter for grønn energi. Vi trenger en regjering som vil gjøre noe framtidsrettet med vår region, sier Holst.
Han påpeker at et testsenter for havbasert energi passer godt sammen med satsingen på grønne øyer. var moden nok.