Kongekrabben er et imponerende krepsdyr som opprinnelig stammer fra Stillehavet, man som har etablert seg som en viktig ressurs i norsk fiskerinæring, spesielt i Øst-Finnmark.
Næringsvirksomheten rundt kongekrabben startet på 1970-tallet da den ble introdusert i Barentshavet av russiske forskere. Siden den gang har kongekrabben blitt en ettertraktet art for kommersielt fiske, og har bidratt til økonomisk vekst i regionen.
Økonomisk betydning
Kongekrabben har vist seg å være en svært lønnsom art for fiskerne i Øst-Finnmark. Prisen på kongekrabbe kan nå opp til 500 kroner per kilo, og en enmannsjark kan ha en fangstinntekt på rundt en million kroner bare for kongekrabben, ifølge Fiskeribladet. En lønnsomhets- og verdikjedeanalyse av fiske, produksjon og eksport av kongekrabbe i perioden 2013-2019 konkluderte med at næringen skaper store verdier og gir et viktig bidrag til fiskerisamfunnene i Øst-Finnmark, ifølge UiT.
Reguleringer og fangst
Reguleringen av kongekrabbe er delt mellom kvoteregulert og ikke-kvoteregulert område, med hovedskillet ved 26° Ø, omtrent ved Nordkapp, skriver Fiskeridirektoratet. Innenfor det kvoteregulerte området er fangsten strengt regulert, mens fangsten er friere utenfor. Dette er for å begrense spredningen av kongekrabben. Fiskeridirektoratet har foreslått å øke omsetningskravet for å få full kvote på kongekrabben, skriver NRK, og det er rapporteringsplikt for all fangst.
Fremtiden for næringen
Nærings- og fiskeridepartementet har vedtatt regulering av fangst av kongekrabbe for 2024, med noen endringer for å ivareta bestanden og verdiskapingen framover, melder Nærings- og fiskeridepartementet. Dette inkluderer en reduksjon i totalkvoten sammenlignet med tidligere år, utvidelse av fredningsperioden, og reduksjon av tillatt bifangst.
Kongekrabbenæringen har vist seg å være en viktig økonomisk ressurs for Øst-Finnmark, men den krever nøye forvaltning for å sikre bærekraft og unngå negative konsekvenser for det marine økosystemet. Reguleringer og tiltak for å opprettholde en balansert og ansvarlig fangst er avgjørende for næringens fremtid.