Regjeringen foreslår å fjerne muligheten for at solkraftkonsesjoner kan få virkning som statlig plan. Dette gir kommunene full bestemmelsesrett over hvor solkraftanlegg skal bygges. Endringen følger samme linje som for vindkraft, der tilsvarende bestemmelse ble fjernet i 2023.
Regjeringen har bestemt seg for å styrke kommunenes rolle i utviklingen av solkraft i Norge. Gjennom en endring i plan- og bygningsloven vil kommunene nå få det siste ordet i spørsmål om utbygging av solkraftanlegg på sitt territorium.
Mer makt til kommunene
– Vi ønsker å jobbe med kommunene, ikke mot kommunene. Derfor fjerner vi nå muligheten for at solkraftkonsesjoner kan få virkning som statlig plan. Kommunene skal selv si ja eller nei til solkraft, sier energiminister Terje Aasland.
Selv om kommunene allerede har en reell mulighet til å si nei til solkraftanlegg som strider mot gjeldende arealplan, vil den foreslåtte lovendringen ytterligere styrke deres posisjon ved å fjerne statens mulighet til å overstyre lokale beslutninger.
– Det er bra at kommunene nå får større myndighet til å avgjøre hvor solkraftanleggene skal lokaliseres i sine kommuner. Jeg har tillit at kommunene vil gjøre gode vurderinger, sier kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng.
Samarbeid fremfor overstyring
Regjeringens forslag er i tråd med deres tidligere politikk for vindkraft, der en tilsvarende bestemmelse ble fjernet i 2023. Selv om statlig plan aldri har vært brukt for å bygge solkraft i Norge, sender endringen et tydelig signal om kommunenes sentrale rolle i energiomstillingen.
– Vi skal legge til rette for mer solkraft i Norge, men det skal skje i samarbeid med kommunene. Derfor skal kommunene ha en tydelig og formell vetorett i solkraftsaker, sier Aasland.
Kraftig vekst i solenergi
Satsingen på solenergi i Norge har økt markant de siste årene. I 2024 ble det gitt ni konsesjoner for bakkemontert solkraft, mot kun én i 2023. En ny rapport fra NVE indikerer at denne veksten vil fortsette frem mot 2029.
Regjeringen har allerede iverksatt flere tiltak for å fremme solkraft, inkludert innføring av delingsordning for solenergi og bestemmelsen om at kommunene fra 1. juli 2025 selv kan behandle solkraftanlegg opp til 10 MW uten konsesjonsbehandling.
I tillegg videreføres viktige støtteordninger som plusskundeordningen, investeringsstøtte fra Enova og Husbankens støtteordninger. Regjeringen vurderer også å innføre krav om lokal energiproduksjon ved større nye næringsbygg og i statlige byggeprosjekter.