Klimaendringer rammer kvinner og jenter hardt, og øker risikoen for kjønnsbasert vold og diskriminering.

Klimaendringer utgjør en stadig større trussel for allerede sårbare kvinner og jenter. Generalsekretær i CARE Norge, Kaj-Martin Georgsen, opplyser at kampen mot klimaendringer og kampen for kvinners rettigheter går hånd i hånd.

Kvinner i landbruket

Studier viser at kvinner som jobber i landbruket i Asia og Afrika er ekstra sårbare for klimaendringer. De har sjelden rettigheter til land og driver oftere med selvbergingsjordbruk, noe som gjør feilslåtte avlinger ekstra dramatiske. I Vietnam forteller risbønder at stadig mer uberegnelig vær går hardt ut over avlingene.

Økt risiko

Klimaendringer bidrar også til å øke risikoen for at kvinner og jenter blir utsatt for kjønnsbasert vold. For eksempel øker antallet jenter som blir giftet bort i alderen 11 til 14 år med 50 prosent dersom en hetebølge varer mer enn 30 dager i Bangladesh. Dette henger sammen med økonomi, da familiene ikke lenger har råd til å brødfø jentene og forsøker å gifte dem bort, opplyser CARE i en pressemelding.

Kvinner som endringsagenter

Georgsen understreker at kvinner og jenter ikke bare skal ses på som ofre, men som nøkkelen for å bygge mer bærekraftige samfunn i møte med klimakrisen. Kvinner har stor kunnskap om naturressurser og lokale behov, og er derfor godt posisjonert til å bli endringsagenter.

Kvinner underrepresentert

Til tross for dette er kvinner og jenter underrepresentert i klimaforhandlinger. CARE mener det er kritisk å sørge for at kvinner får ta større del i beslutningene som blir tatt knyttet til klimahandling, og at det er viktig å sørge for mer finansiering til kvinneledede grasrotorganisasjoner.