Miljødirektoratet har ikke klare svar på hvor ulven V1157 egentlig kommer fra, men Ole Alme har fått noen svar på sine spørsmål om den finskrussiske ulven.

Det var i begynnelsen av januar at Ole Alme kontaktet direktoratet med spørsmål om opprinnelsen til ulven, som blir karakterisert som en genetisk verdi full ulv. Det vil si at ulven kan motvirke innavl hos ulv dersom den får barnebarn.

Mysteriet rundt ulven med norsk ID V1157 fortsetter å forvirre forskere. Denne genetisk verdifulle ulven, definert som en finskrussisk immigrant, har en ukjent opprinnelse som fortsatt er under etterforskning.

Ulvens mystiske opprinnelse

Det var i en e-post datert 5. januar 2024 ble det stilt spørsmål om opprinnelsen til ulven V1157. Til tross for intensiv forskning, er det fortsatt uklart hvor dette dyret er født eller kommer fra. Den eneste tilgjengelige informasjonen er fra Rovdata, som i en nyhetssak definerte ulven som en finskrussisk immigrant.

– For dine spørsmål som angår V1157 sin opprinnelse, kjenner vi per i dag ikke til hvor dette dyret er født eller kommer fra, utover den informasjonen som Rovdata har publisert, sier seksjonsleder Susanne Hanssen i Miljødirektoratet i sitt svar.

Andre innvandrere fra øst

I tillegg til V1157, som også har svensk ID G139-23, er det rapportert om to andre individer som har kommet fra øst i løpet av høsten 2023. Disse har svensk ID G151-23 og G147-23. Den første er en ulv, mens den andre er en hybrid mellom ulv og hund. Det er et ønske både hos norske og svenske myndigheter om at hybriden ikke får etablere seg og reprodusere i den svensk-norske bestanden, heter det i svaret.

Nummerering av ulver i norge

Ole Alme hadde også stilt spørsmål om hvordan nummereringen av ulv gjøres i Norge, er det Rovdata som tildeler norske ID/V-nummer.

–  Nummer tildeles løpende, etter hvert som det dukker opp DNA fra individer uten norsk ID. Om ulven er norsk født, svensk født eller immigrant, kan ikke leses ut fra dyrets tildelte ID, det er utelukkende et løpenummer, opplyser Miljødirektoratet, som oppfordrer til å følge med på Rovdatas ulveteller.

– For ulver tilhørende grenserevir som ikke er registrert med DNA-funn i Norge, kan en for øvrig se at svensk ID benyttes i ulvetelleren til Rovdata.

Miljødirektoratet opplyser dessuten at man ved å søke på ulvens ID hos rovbase.no, vil man kunne finne innformasjon om individets røderevir.