Påsken er høysesong for båthavarier langs norskekysten. Redningsselskapet står klare med sine skøyter, men med noen enkle forberedelser kan du unngå å bli en del av statistikken.

Tette drivstoffiltre og flate batterier er blant de vanligste årsakene til at båtfolk trenger hjelp i påsken.

Påsken 2025 faller sent i år, noe som betyr at mange båteiere benytter anledningen til å sjøsette fartøyene sine og ta årets første tur på vannet. Dette merkes godt hos Redningsselskapet, som allerede har utført 960 oppdrag så langt i år.

– Ja, på denne tiden av året går det mest i tette filter. Drivstofftanker som har stått gjennom vinteren kan inneholde urenheter og skit som virvles opp i tanken allerede i de første bølgene, sier Gorm Hillgaar, maritim direktør i Redningsselskapet i en uttalelse.

Et spesielt problem er det som kalles «dieseldyr» – en geleaktig alge som kan forårsake alvorlige motorstopp når den blokkerer drivstofftilførselen.

Forberedelser kan redde båtturen

Til tross for at en undersøkelse fra InFact viser at hele 88 prosent av båteierne sier de vedlikeholder båten før sesongens første tur, opplever Redningsselskapet årlig mange oppdrag som kunne vært unngått med bedre forberedelser.

– Båtfolket skal vite at vi er der for dem, og jeg tror det er ekstra viktig at vi står for en ekstra trygghet når mange skal gjennomføre årets første tur på sjøen, sier Hillgaar.

Han anbefaler at båteiere tar seg tid til grundig vedlikehold før sjøsetting. Dette inkluderer å sjekke drivstoffiltre, ha med reservefilter og lære seg å bytte det.

– Videre kan det være nyttig å ha med en startbooster for å håndtere eventuelle startvansker på grunn av flatt batteri. Sjekk også tilstanden på redningsvestene – de kan være forskjellen mellom liv og død i nødsituasjoner, sier Hillgaar.

Vintertemperatur i vannet

En viktig påminnelse fra Redningsselskapet er at selv om luften føles vårlig, er sjøen fortsatt iskald. Vanntemperaturer under 15 grader kan forårsake kaldtvannssjokk hvis man faller i vannet.

– Det er viktig å ta gode forholdsregler hvis du skal ut med båt i påsken. Bruk riktige klær for årstiden og husk redningsvest, sier Hillgaar.

Statistikken viser at rundt 75 prosent av alle drukningsulykker i Norge skjer etter at en person faller i vannet fra land eller fra båt. Kunnskap om kaldt vann og kuldesjokk kan derfor være livsviktig.

Redningsselskapets sjekkliste

For å hjelpe båteierne har Redningsselskapet utarbeidet en detaljert sjekkliste for båtpussen:

  1. Sjekk motorens olje- og kjølevæskenivå.
  2. Kontroller batterispenning og lad ved behov. Et fulladet batteri skal ha 12,7 V hvilespenning.
  3. Smør alle bevegelige deler med syrefri vaselin eller lignende.
  4. Test alle ventiler og se etter lekkasjer.
  5. Inspiser ledninger og slanger for brudd eller slitasje.
  6. Rengjør drivstoffilteret og ha med reservefilter.
  7. Test vinsjer, drev, trimflaps og ror.
  8. Etter sjøsetting, kontroller skroggjennomføringer for lekkasje.
  9. Verifiser at motoren har stabil kjøling.
  10. Få skiftet gummiimpellere som kan ha blitt harde eller sprukket.
  11. Kontroller datostempling på redningsvestenes utløsermekanisme.
  12. Test VHF-radioen ved å kalle opp nærmeste kystradio.

Redningsselskapet understreker at deres redningsskøyter står i beredskap langs hele kysten gjennom påsken, men at god forberedelse kan spare både båteiere og redningsmannskaper for unødvendige situasjoner.