Bilder av en hårløs hannulv som ble felt i Åstadalen i Åmot tidlig onsdag morgen har fått flere til å reagere.
Ulven var sammen med ei tispe som også ble felt i den pågående lisensjakta utenfor ulvesona. Bildene viser tydelig at hannulven mangler pels flere steder på kroppen, noe som bekreftes av rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn i Åmot, Erling Ness.
Mulig skabb-infeksjon
Ulven er ikke undersøkt nærmere, men rovviltkontakten sier det ser ut som om ulven har skabb. En av jegerne som deltok i fellinga reagerer på tilstanden til ulven og sier følgende ifølge Østlendingen:
– Den var til dels hårløs og pelsen var veldig tynn. Det er utrolig at den har klart seg i kulda med så lite pels.
Tispa veide mer enn hannen
Jegeren reagerer også på at tispa, som ble felt samtidig, var tyngre enn hannen. Tispa veide 36,3 kilo og hannulven 35,1 kilo. Alderen på dyra er ikke fastsatt, men SNO-kontakten anslår at paret er mellom to og tre år gamle.
Sendes til Rovdata
Ulven blir er sendt til Rovdata som tar prøver og undersøker skrotten. Terje Bø, fagdirektør i Miljødirektoratet, sier at de ser blant annet etter lidelser, brekte ben og aldersbestemmer dyret. Han har ikke sett ulven og vil derfor ikke mene noe om dens tilstand.
Merket i Sverige
Hannulven var merket med radiohalsbånd og kommer fra Stagelåsen-reviret på andre siden av grensa, mens tispa er fra Markvattnet-reviret. Ifølge SNO ble hannulven merket i Sverige. På Facebook er det flere som reagerer på at ulven er hårløs under klaven og mener det har ført til lidelse for dyret.
Dyreplageri-debatt
I kommentarfeltene er det flere som mener merkingen og bruken av peilerhalsbånd er dyreplageri, etter å ha sett bildene. Terje Bø i Miljødirektoratet sier han ikke kan uttale seg om hannulven før den er undersøkt. På generelt grunnlag sier han at alle former for fanging og merking av ville dyr er en belastning for dyret, og at merkingen derfor må godkjennes.