Stortinget krever rask grønn omstilling i oppdrettsnæringen.

Et enstemmig storting har bedt om at den såkalte miljøfleksordningen for oppdrettsnæringen legges frem i 2024. Hvordan kan en slik ordning gjøre oppdrettsnæringen mer bærekraftig?

Oppdrettsnæringens utfordringer

Oppdrettsnæringen i Norge står overfor store utfordringer, særlig når det gjelder bekjempelse av lakselus. Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet og Universitetet i Stavanger har sammen med næringsaktører og Mattilsynet foreslått en løsning for de hardest rammede produksjonsområdene. Denne løsningen, kjent som miljøfleksordningen, innebærer bruk av lav- eller nullutslippsteknologi, kortere produksjonstid i sjøen, og strategiske tiltak på viktige lokaliteter. Målet er å forbedre helse og velferd for både oppdrettslaks og villfisk.

Fra rød til grønn kyst

Under Arendalsuka diskuterte Veterinærinstituttet og andre aktører miljøfleksordningen og trafikklyssystemet for oppdrettsnæringen. Geir Lasse Taranger fra Havforskningsinstituttet understreket at lakselus er en hovedårsak til dødelighet blant oppdrettsfisk. Han foreslår kortere produksjonstid og bruk av lukkede anlegg for å redusere lusepresset. En nullusstrategi på utvalgte lokaliteter skal kunne redusere lusepresset med opptil 70 prosent.

Innovasjon og investering

Professor Ragnar Tveterås ved Universitetet i Stavanger mener at miljøfleksordningen bør være teknologinøytral og tidsbegrenset.

– Vi trenger innovasjon og investeringer for å lære hva som fungerer, sier Tveterås. Ketil Skår fra Veterinærinstituttet mener at næringen trenger nye nasjonale mål for bærekraft. – For å lage en god miljøfleksordning trenger vi et mål og en hensikt, sier Skår.

Politisk risiko og insentiver

Vidar Hjartnes fra Eide Fjordbruk påpekte at det er en politisk risiko for oppdrettere å investere i ny teknologi.

– Det er generelt stor økonomisk og operativ risiko, sier Hjartnes. Lars Fjeldstad, leder for regionrådet Nordhordaland, mener at riktige insentiver må på plass for å motivere oppdrettere til å endre praksis.

Regjeringens mål

Statssekretær Even Tronstad Sagebakken understreket regjeringens ønske om bærekraftig vekst i oppdrettsnæringen.

– Målet for oppdrettsnæringen bør være å være god – ikke diger, sier Rasmus Hansson fra MDG. Torfinn Evensen fra Norske lakseelver påpekte viktigheten av å bevare det biologiske mangfoldet i Norge.

Miljøfleksordningen i 2024

Statssekretær Sagebakken lovet at miljøfleksordningen vil bli levert i løpet av 2024. Ketil Skår understreket behovet for en tidsfrist for implementering av løsningene. Ekspertene mener at riktig implementering av miljøfleksordningen vil redusere lakselus og forbedre fiskens helse og velferd.

KILDEVeterinærinstituttet