Liker ikke nye regler for fisket.

Norges Fiskarlag mener strenge regler for notfiske utenfor elvemunninger er ubegrunnede og truer kystfisket. Nå ber de om møte med departementet for å diskutere løsninger.

Norges Fiskarlag har sendt en formell forespørsel til Klima- og miljødepartementet om å diskutere de strenge reguleringene for notfiske utenfor vassdrag med anadrom laksefisk. De mener at de eksisterende retningslinjene fra Miljødirektoratet har ført til unødvendig strenge begrensninger. Disse reguleringene har blant annet resultert i at det er forbudt å fiske med not nærmere enn 500 meter fra vassdrag, noe som i praksis gjør det umulig å fiske etter arter som sild, makrell og brisling uten å bryte regelverket.

Hevder fakta støtter saken

Fiskarlaget hevder at notfiske er en effektiv metode med minimal bifangst, og at de strenge tiltakene ved elvemunninger mangler empirisk og faglig grunnlag.

Tilgjengelig statistikk fra Norges Sildesalgslag og forskning fra Havforskningsinstituttet viser at det er minimalt med bifangst av anadrom laksefisk i notfiske etter pelagiske arter, opplyser Fiskarlaget.

Videre påpeker de at Statsforvalteren ikke har tatt hensyn til denne kunnskapen, og at det heller ikke har vært kontakt med lokale fiskarlag for å forstå yrkesfiskernes bruk av områdene eller graden av bifangst. Det er også spørsmål om Statsforvalterne har tilstrekkelig myndighet til å innføre slike strenge restriksjoner.

Ber om dialog

For å sikre et viktig kystfiske med minimal innblanding og lavt karbonavtrykk, foreslår Norges Fiskarlag at Miljødirektoratets veileder M-2104 bør inneholde en føring om at notfiske unntas fra forbudet i munningsfredningssonen.

Fiskarlaget har derfor bedt om et møte med Klima- og miljødepartementet for å diskutere bekymringene og forslagene til løsninger. – Vi mener at et slikt møte vil være en verdifull arena for å diskutere hvordan vi best kan balansere vern og bruk av våre marine ressurser på en måte som ivaretar både fiskerinæringens interesser og miljøvern, uttaler en representant fra Fiskarlaget.