Havforskningsinstituttet (HI) har på oppfordring fra Fiskerdirektoratet og Volda kommune undersøkt sildebestanden i Sunnmørsfjordene.
Arbeidet som forskerne nylig har avsluttet og som omfatter en undersøkelse av silda i Sunnmørsfjordene, viser at det ikke er snakk om en unik bestand, men en blanding av flere.
Målet til HI var å fastslå om silda i disse fjordene utgjør en unik bestand med lokale tilpasninger, eller om de tilhører de samme populasjonene vi ser i havet. Konklusjonen er klar: Det finnes ingen vitenskapelig grunnlag for å hevde at silda i Sunnmørsfjordene er unik.
Blanding av flere
Undersøkelsen viser at silda i Sunnmørsfjordene er en blanding av flere genetisk ulike migrerende havpopulasjoner. Disse er dominert av Nordsjø høstgytere (Nordsjøsild) og Norske vårgytere (NVG-sild). Sammensetningen av silda i fjordene er svært lik den vi ser i Nordsjøen og til dels Sørlige Norskehavet om våren-sommeren når de blandes under beiteperioden.
Hovedsakelig høstgytere
Gytende sild i fjorden hørte hovedsakelig til Nordsjø høstgytere. Dette antyder at dette er sild som ikke er rekruttert fra egen produksjon i fjordsystemet, men sild som besøker området og gyter utenfor sitt hovedgyteområde. Det kan likevel ikke utelukkes at Nordsjø høstgytere har etablert tilhold i fjordene og returnerer til gyteplasser der.
Ingen særskilte reguleringer
Resultatene fra de genetiske analysene gir ikke i seg selv grunnlag for råd om særskilte reguleringer av fiske etter sild i Sunnmørsfjordene. Samtidig gjør funn av gytende sild i fjorden at forskerne ikke kan utelukke forekomsten av stedegen høstgytende Nordsjøsild i Sunnmørsfjordene.