Det norske selskapet Scatec og partnere er i ferd med å bygge et sol- og vindkraftdrevet hydrogenanlegg i Egypt, det første i sitt slag i Afrika.

Under klimatoppmøtet i Sharm El Sheikh deltok statsminister Jonas Gahr Støre på et arrangement som markerte at første fase av anlegget er åpnet.

– Grønn hydrogen vil spille en nøkkelrolle i overgangen til lavutslippssamfunnet, ikke minst i Afrika som har et enormt potensial for rimelig sol- og vindkraft. Dette anlegget er et eksempel på hva vi må ha mer av for å få ned utslippene i verden, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Egypts president Abdel Fattah el-Sisi deltok også på åpningsarrangementet.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre.

Anlegget i Ain Sokhna utenfor Kairo er et samarbeidsprosjekt mellom Scatec, Fertiglobe, Orascom og Egypts statlige investeringsfond om å utvikle et 100 Megawatt grønn hydrogen-anlegg. Det kan få ned utslipp fra landbruk, transport og tungindustri. Når prosjektet er fullt utviklet, vil det bli forsynt med kraft fra et eget sol- og vindkraftanlegg., heter det i en pressmelding fra departementet.

– Dette viser at norske bedrifter og fagfolk, med sin kunnskap og teknologi, kan spille en avgjørende rolle for fornybar energi i land som trenger det, sier Støre.