back to top

En nødvendig reform for natur og rettferdighet

- Advertisement -

Leder

I Norge, et land kjent for sin storslåtte natur og rike biodiversitet, står forvaltningen av rovdyr sentralt i miljødebatten. Spørsmål om forvaltning av arter som ulv, bjørn, jerv og gaupe vekker sterke følelser og ofte polariserte meninger. Dagens system, hvor vedtak først gjøres av statsforvalterne og deretter kan ankes til Miljødirektoratet og kanskje også videre til Klima- og miljødepartementet, har vist seg å være utilstrekkelig og til tider kontroversielt. Det er på tide med en reform som kan bringe både klarhet og rettferdighet til denne prosessen. Derfor foreslår vi opprettelsen av en spesialisert forvaltningsrett.

Ikke minst er dette nødvendig så lenge rovviltnemndene har så mye makt. Tidligere ble det verste rovdyrhaterne valgt inn i disse nemndene, men nå må de være valgt inn i sentrale verv i fylkestingene rundt omkring i landet. Det er en forbedring, ettersom man tidligere har sett at det er de politiske utskuddene som har regjert grunnen.

Hvorfor en forvaltningsrett?

Forvaltningsretten vil fungere som en uavhengig domstol med spesialkompetanse på natur, miljø- og dyrevernlovgivning, og ikke minst rovdyr. Dette vil sikre at avgjørelser tas på et faglig grunnlag, fri for politisk innblanding og subjektive tolkninger. En slik domstol vil ikke bare øke tilliten til forvaltningsprosessene, men også sikre at Norges internasjonale forpliktelser innen biodiversitet og miljøvern blir oppfylt på en rettferdig og transparent måte. En slik rett vil også kunne korrigere norsk rett der den er ute og kjører i forhold til internasjonal rett.

Fordeler med forvaltningsretten

  1. Faglig uavhengighet: Ved å etablere en domstol dedikert til forvaltningssaker, sikres det at avgjørelser baseres på vitenskapelig og juridisk ekspertise, ikke politisk press eller populisme.
  2. Økt tilgjengelighet: Ved å gjøre det gratis å ta saker til denne domstolen, senkes barrieren for enkeltpersoner og grupper som søker rettferdighet og gjennomgang av vedtak de mener er feilaktige eller urettferdige.
  3. Styrket rettssikkerhet: En spesialisert domstol vil bidra til en mer forutsigbar og systematisk behandling av klager, noe som styrker rettssikkerheten for alle parter involvert i forvaltningen.
  4. Raskere prosess: Med en dedikert domstol kan saker behandles raskere og mer effektivt, noe som er essensielt i miljøsaker hvor tiden ofte er en kritisk faktor.

Det er også en stor utfordring at det ofte koster veldig mye penger for eksempelvis organisasjoner og enkeltperson er å ta en konkret sak til retten. En forvaltningsrett vil utvilsomt kunne få prosessene på rett kurs, der de faglige vurderingene og vitenskapen får stå sterkt. Og alle saker dit bør være gratis for alle. Da slipper man å ta stilling til om det er penger til å få en viktig sak vurdert.

For å realisere en forvaltningsrett, kreves det politisk vilje og en forståelse for dens nødvendighet og potensielle fordeler. Det er essensielt at denne domstolen utformes med en klar og sterk mandat, og at den bemannes av jurister og fagfolk med dybdekunnskaper innen miljørett og økologi.

Vi står overfor en unik mulighet til å reformere hvordan natur-, miljø- og dyrevernsaker håndteres i Norge. Ved å etablere en forvaltningsrett, tar vi et viktig skritt mot en mer rettferdig, transparent og vitenskapelig basert forvaltning. Dette vil ikke bare gagne våre rovdyr og den øvrige naturen, men også det norske samfunnet som helhet, som fortjener et system hvor miljørettferdighet står i sentrum.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Takk for at du leser Fauna.no. Ta gjerne kontakt via Signal (kryptert) eller WhatsApp (kryptert) for telefon nummer 95844091. Send oss gjerne en vanlig e-post dersom du ikke trenger nettbeskyttelse: fauna@fauna.no

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Rovviltets Røst: – Uklart grunnlag og farlig presedens

«Vedtaket er forhastet, dårlig begrunnet og setter en farlig presedens for forvaltningen.»

Bjørnen i Jarfjord skal skytes etter angrep

Miljødirektoratet har besluttet at bjørnen som mandag kveld angrep og bet en mann i Jarfjord, skal skytes.

Flere gauper i Norge enn på 15 år

Vi må tilbake til 2008 for å finne like stor bestand av gauper i Norge.

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!