Etterkrigstidens kjemiske ammunisjon ligger fortsatt på havbunnen i Skagerrak, og truer med å forurense det marine miljøet. Nye metoder for overvåkning kan være nøkkelen til å forstå omfanget av denne skjulte faren.

Etter andre verdenskrig ble store mengder kjemisk ammunisjon dumpet i Skagerrak. Disse våpnene, som stammer fra tyske overskuddslagre, ligger nå på bunnen av Norskerenna, sørøst for Arendal. Over tid har korrosjon gjort at innholdet i noen av disse vrakene er eksponert for sjøvannet, noe som kan ha alvorlige konsekvenser for det marine miljøet. Dette går fram av en utvidet sammendrag av FFI-rapport 24/01277, som Miljødirektoratet mottok i midten av sepember.

– En regner med at det er dumpet mellom 130.000 tonn og 160.000 tonn kjemisk ammunisjon fra tyske overskuddslagre i det aktuelle området i Skagerrak. Dumpefeltet ligger i Norskerenna, sørøst for Arendal. Det er funnet 38 vrak her. Det er svært sannsynlig at de var lastet med slik ammunisjon, skriver John Aasulf Tørnes, forsker ved FFI i sammendraget.

– Konsentrasjonene av stoffene var generelt lave, men mye tyder på at utlekkede stoffer fra vraket sprer seg til det omkringliggende marine miljøet og tas opp av organismer. Forurensningen sprer seg altså fra vrakene. Den påvirker et større område enn bare i den umiddelbare nærheten av vraket, heter det videre.

Utfordringer med overvåkning

Forskningsinstituttet FFI har nylig evaluert ulike metoder for å overvåke de kjemiske stridsmidlene. De har brukt både levende skjell og passive prøvetakere for å måle opptaket av farlige stoffer i havmiljøet. Kjempefilskjell viste seg å være mer egnet enn blåskjell, på grunn av deres evne til å overleve på store dyp.´

Manglende grenseverdier

En stor utfordring er mangelen på norske og internasjonale grenseverdier for miljøpåvirkningen fra slike kjemiske stridsmidler. Dette gjør det vanskelig å vurdere risikoen ved konsum av sjømat fra området.

FFI anbefaler studier av vrakenes tilstand og spredningen av kjemiske forbindelser for å kunne gi en bedre risikovurdering. Det er også viktig å utvikle metoder som kan måle rester av stridsmidler uten å bringe ammunisjonen til overflaten, forteller det utvidede sammendraget av FFI-rapporten.