Villreinen i Setesdal står overfor en utfordrende vinter. Tykke islag har effektivt låst de beste vinterbeitene, mens dyp snø gjør resten av leveområdet vanskelig tilgjengelig.

I denne kritiske tiden er det avgjørende at villreinen har tilgang på hele sitt naturlige habitat.Vinteren har vært spesielt hard for villreinen i Setesdal Ryfylke og Austhei, melder Norsk villreinsenter.

Områdene som normalt tilbyr de beste beitene om vinteren, har opplevd en syklus av kalde og milde perioder. Sammen med kraftig vind danner det tykke islag. Og dette har gjort beitene utilgjengelige.

Lokalbefolkningen og Statens naturoppsyn (SNO) rapporterer at de aldri har sett lignende forhold. Kombinasjonen av is og store snømengder i de åpne områdene gjør livet vanskelig for villreinen. Selv om de klarer å grave gjennom snøen, er det en energikrevende prosess, og lav, som venter under snøen, tilbyr lite næring.

Villreinens tilpasning til ekstreme forhold

Denne situasjonen understreker hvor viktig det er for villreinen å kunne utnytte hele sitt leveområde. Selv om det finnes et mindre område som er foretrukket om vinteren, oppstår det situasjoner der dyrene må søke til andre deler av sitt habitat.

Med klimaendringer som fører til større værvariasjoner, er det sannsynlig at behovet for å utnytte hele leveområdet bare vil øke. I Bykle har man stoppet prepareringen av skiløyper for å redusere menneskelig aktivitet i områdene hvor reinen nå befinner seg. Videre er planene om GPS-merking av villrein i Setesdal Austhei og nord på Vestheia blitt utsatt.

Konsekvenser og tiltak

Situasjonen for villreinen i Setesdal er et klart eksempel på dyrenes behov for tilgang til hele sitt naturlige habitat for å overleve under ekstreme forhold, melder senteret. Mens reinsdyr er tilpasset å grave etter mat, kan ikke deres klauver konkurrere med islag som krever isøkser for å brytes opp.

Lav, som utgjør en stor del av vinterdietten, tilbyr kun enkle karbohydrater som vedlikeholdsmat og er ikke tilstrekkelig for vekst på grunn av lavt proteininnhold.