Til tross for tidligere tiltak som fredning og strengere jaktreguleringer, frykter eksperter at rype- og skogsfuglbestandene i Norge fortsatt er truet. Nå krever BirdLife Norge handling for å sikre artenes fremtid.

Det går hardt utover rype- og skogsfugl i Norge, og utfordringene er mange. Klimaendringer, økende utbygging i fjellet og ustabile smågnagersykluser har svekket bestanden betydelig. I tillegg påpeker BirdLife Norge at jaktutøvelsen må bli mer restriktiv og kunnskapsbasert. Det skriver naturvernrådgiver Martin Eggen og generalsekretær Kjetil A. Solbakken i BirdLife Norge i et innlegg.

– Vi må anerkjenne at mange fuglebestander er lave, at jaktutøvelsen må være restriktiv, kunnskapsbasert og at man ved kunnskapsmangel må legge stor vekt på føre-var-prinsippet, slik lovverket sier vi skal. Når rypene ble rødlistet i 2015, var det basert på tall som indikerte en halvering av bestandene på tre generasjoner. At rypene ble tatt ut av rødlista igjen i 2021, er ikke ensbetydende med at vi har fått tilbake de tapte bestandene. Det betyr bare at utviklingen er mindre negativ, og at bestanden har stabilisert seg på det som må kalles et lavt nivå, skriver de.

Historisk kollaps i bestandene

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det aldri har blitt skutt færre ryper enn under jaktsesongen 2023–2024. 119.000 ryper ble skutt, noe som reflekterer både en dramatisk bestandsnedgang og strengere reguleringer.

– 50 år med historiske data på rype, basert på jakt- og fangsttall, indikerer en tilbakegang i antall ryper på nesten ufattelige 90 prosent. Dette inkluderer begge arter rype vi har i Norge, nemlig lirype og fjellrype. Man kan sikker utfordre tallmaterialet og konklusjonen, men de fleste er enige i at tilbakegangen er veldig stor. Jaktsesesongen 2023–2024 ble nok et dårlig rypeår. 119 000 ryper ble skutt. Aldri før har det blitt skutt færre ryper i sesongene SSB har statistikken for, lansert første gang for et halvt århundre siden. Tallene er en kombinasjon av få fugler, færre jegere og stopp i jakta mange steder. Jakta på Statskogs areal i Sør-Norge i Sør-Norge måtte stenges.

Erfaringer fra fredningsområder

BirdLife Norge trekker frem erfaringer fra marine miljøer som viser at fredning i kjerneområder kan gi betydelige resultater. Et eksempel er hummerfredningsområdene i Norge, hvor bestanden har økt.

– Fredning av rype og skogsfugl er viktig, og virkemidlet må brukes aktivt. Lovverket er klar på at jakt bare kan tillates når det er et såkalt høstbart overskudd i bestanden, og at det ikke går utover andre arter i naturen som også er avhengig av bl.a. rype og skogsfugl for å opprettholde sine bestander. Rypene er viktig mat for mange predatorer i fjellet, og innehar dermed en viktig økologisk funksjon for både kongeørn, og de rødlista artene snøugle (kritisk truet) og jaktfalk (sårbar). 

BirdLife Norge støtter Miljødirektoratets tidligere forslag om å avslutte rypejakta i hele landet den 23. desember. De mener dette vil gi de overlevende fuglene bedre sjanser til å reprodusere seg.