Norsk ulvepolitikk står midt i en internasjonal konflikt, og nå åpner Bernkonvensjonen sak mot Norge. Organisasjonen «Ulv i hele Norge» peker på at ulvebestanden allerede er kritisk truet, mens myndighetene vedtar ny lisensfelling for 2025.

Lisensfelling tross internasjonal kritikk

Det er i en klage på vedtak om lisensfelling av ulv i Finnmark, datert torsdag 16. januar, organisasnonen viser til vedtak i Rovviltnemnd region 8 i Troms og Finnmark, om lisensjakt på ulv. Dette skjer samtidig som Bernkonvensjonen har åpnet sak mot Norge for brudd på avtalen om vern av truede dyrearter. Norske myndigheter ignorerer advarsler fra både internasjonale og nasjonale aktører. Ifølge den siste tellingen fra Rovdata, publisert 11. desember 2024, finnes det kun mellom 33 og 50 ulver igjen i Norge. Hvis årets jaktplaner gjennomføres, kan bestanden settes i fare for utryddelse, går det fram av klagen.

I en uttalelse skriver organisasjonen Ulv i hele Norge følgende:

– Det offentlig publiserte regnestykket på Rovdata.no viser at ulven blir utryddet i Norge om alt gjennomføres, får det fram av klagen, som er signert av styremedlem Line G. Skarsvåg.

Klima- og miljødepartementet ga grønt lys for jakt på 27 ulver utenfor den såkalte ulvesonen fra 1. desember i fjor. Totalt ønsker myndighetene å felle 39 ulver i løpet av jaktåret 2024/2025, noe som gir ulvemotstandere og naturvernere grunn til å reagere sterkt.

Rettsoppgjør og internasjonalt press

Organisasjonen viser til Bernkonvensjonen, som blant annet har som mål å beskytte truede dyrearter, åpnet sak mot Norge den 5. desember 2024. Sakens grunnlag er at norske myndigheter over flere år har opprettholdt ulvebestanden på et kritisk lavt nivå. Ulv i hele Norge påpeker at dette bør føre til stans av all ulvejakt til sakene er fullstendig avklart.

Et historisk press fra organisasjoner

Aldri før har så mange organisasjoner samlet seg for å klage over myndighetenes ulvepolitikk. I alt 12 foreninger og forbund leverte høsten 2024 inn klager på ulvejakt innenfor ulvesonen. De peker på at myndighetene konsekvent har lyttet til interessene til jaktforeninger, men ignorerer advarsler fra naturvernere og internasjonale avtaler.

Dette historiske engasjementet skjer samtidig som Bernkonvensjonens rapport, publisert i desember 2024, påpeker alvorlige brudd på retningslinjer for vern. Rapporten fremhever at Norges politikk kan være i strid med konvensjonens krav til å beskytte truede arter.