Av John Fiskvik, leder Motvind Norge
I en Kveldsnytt-sending 5. desember 2024 ble det påstått at vindkraftmotstandere utsetter det store kraftselskapet Eidsiva for sjofel behandling. Dette er ikke første gang vi ser slike anklager fra vindkraftbransjen. Gang på gang forsøker bransjen å innta offerrollen. Men hvem er det egentlig som plages?
Først og fremst: Motvind Norge tar sterk avstand fra trusler, trakassering og upassende utsagn, enten det skjer på sosiale medier eller andre steder. Med langt over 100 000 medlemmer i landets største Facebook-gruppe mot vindkraft og over 21 000 betalende medlemmer i Motvind Norge, er det umulig å overvåke eller styre alle enkeltutsagn. Likevel har vi klare retningslinjer og dyktige, engasjerte moderatorer som gjør sitt beste for å holde debatten saklig i våre forumer.
Men la oss ikke miste fokus: Den reelle konflikten handler ikke om ord – den handler om handlinger. Vindkraftbransjens metoder har over tid skapt en voldsom motstand blant vanlige folk, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.
Vindkraftbransjens metoder: Manipulasjon, hemmelighold og overgrep
I årevis har vi sett hvordan vindkraftbransjen opererer med en kombinasjon av manipulasjon og hemmelighold som prøver å bryte ned motstanden i lokalsamfunnene. Eksemplene er mange:
- Press på grunneiere og lokalpolitikere til å godta prosjekter som skaper splid og frustrasjon.
- Hemmelighetskultur rundt avtaler og konsekvenser av vindkraftutbygging, der åpenhet neseten alltid glimrer med sitt fravær.
- Helseskader og svekket livskvalitet på grunn av støy, infralyd og lysblink som mange nær vindkraftanleggene rapporterer om.
- Tap av nærområder, turområder og beiteområder, som folk har benyttet i generasjoner – allemannsretten fjernes med et pennestrøk
- Eiendomsverdier som raser, noe som rammer vanlige folk økonomisk.
- Massiv ødeleggelse av natur som ikke kan tilbakeføres, samtidig som bransjen får millionstøtte fra staten.
Dette er ikke enkeltsaker; dette er et mønster. Det er derfor halvparten av Norges befolkning nå sier nei til vindkraft. Hvordan kan bransjen være overrasket over at folk reagerer?
Ansvaret for energipolitikken hviler på regjeringen
Motvind Norge står i front for å si fra når noe er galt, enten det gjelder myndighetenes energipolitikk eller bransjens metoder. Vi har forståelse for at frustrasjonen blant folk kan føre til sterke ord, men ansvaret for energipolitikken hviler fullt og helt på regjeringen.
I dag anerkjenner både myndigheter og bransjen at mye av det som skjedde før Tina Bru stanset konsesjonsbehandlingen i 2019, var galt. Likevel ser vi ingen reell forbedring – snarere tvert imot. Vindkraftbransjen fortsetter å bruke metoder som skaper konflikt, uten å ta ansvar for konsekvensene.
Vindkraftbransjen må rydde i eget hus
Vi forventer at vindkraftbransjen tar ansvar for seg og sitt før de peker fingeren mot andre. Som inntrengere i lokalsamfunnene har de et særlig ansvar for å opptre respektfullt, ryddig og åpent i møte med vanlige folk. I stedet ser vi en bransje som ofte fremstår som en profesjonell tilkarringsbransje, mer interessert i profitt enn i å ta hensyn til mennesker, natur og lokaldemokrati.
Motvind Norge ønsker en saklig og konstruktiv debatt om Norges energipolitikk, men vi kan ikke akseptere at vindkraftbransjen forsøker å fraskrive seg ansvar ved å demonisere vanlige folk.