back to top

Nå vil han ha dine råd om blant annet rovdyr

Fram til midten av januar neste år kan organisasjoner og privatpersoner sende sine innspill direkte til regjeringen. Det gjelder også rovdyr, som er en del av det norske naturmangfoldet.

Det kan handle om klima og naturmangfold, og favner bredt om hva du kan gi av innspill. Klima- og miljødepartementet melder at det skal holdes regionale innspillsmøter om stortingsmeldinger for klima og naturmangfold.

To stortingsmeldinger

Regjeringen skal i løpet av 2024 legge fram en stortingsmelding om naturmangfold for å følge opp den nye internasjonale naturavtalen. Regjeringen skal også legge frem en stortingsmelding om klima for perioden fram mot 2035 på veien mot lavutslippssamfunnet i 2050. Meldingene skal omhandle natur og klima i hele Norge, både på land og i havet.

Klima- og miljødepartementet leder arbeidet med begge meldinger og inviterer i den sammenheng til felles regionale innspillsmøter for stortingsmeldingene, som ledes av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.

Regionale møter

Regionale innspillsmøter er planlagt slik:

  • Nord-Norge – Tromsø 23. november 2023
  • Sør- og Vest-Norge – Bergen 27. november 2023
  • Midt-Norge – Trondheim 8. januar 2024
  • Østlandet – Oslo 11. januar 2024

Nylig leverte Klimautvalget 2050 sin rapport. Utvalget utredet hvilke veivalg Norge står overfor for å nå klimamålet i 2050. Rapporten viser hvordan Norge kan bli et lavutslippssamfunn innen 2050 samtidig som omstillingen må medvirke til en utvikling som sikrer naturmangfoldet og et bærekraftig velferdssamfunn. Rapporten er nå på høring, går det fram av pressemeldingen.

Rapporten danner et kunnskapsgrunnlag for arbeidet med stortingsmeldinger om klima og naturmangfold, og er viktig for regjeringens arbeid med utvikling av en helhetlig, langsiktig og rettferdig klima- og naturpolitikk.

Klima og natur

Regjeringen har i sin politiske plattform lagt til grunn at klima og natur skal være en ramme rundt all politikk. Dette er et viktig utgangspunkt for begge meldinger. I møtene bes det om innspill til disse spørsmålene spesielt:

  • Når vi i 2050 har nådd natur- og klimamål, hva er de tre viktigste grepene som ble gjort i dag for å komme dit?
  • Hvilke viktige rammer og hensyn må de to meldingene ha med seg fra ditt ståsted?
  • Arealbruksendringer er en stor utfordring både for natur og klima. Hva bør meldingene legge frem for å sikre at arealbruken fremover bidrar til at vi når natur- og klimamålene?
  • Internasjonalt samarbeid er nødvendig og viktig for å løse klima- og naturkrisa. Hvordan kan internasjonalt samarbeid styrkes på klima- og naturområdet i årene fremover?
  • Naturavtalen er et rammeverk for alle. Hvordan kan vi sikre at alle samfunnsaktører og hele myndighetsapparatet i denne regionen tar sin del av ansvaret for å gjennomføre naturavtalen og stanse tapet av natur innen 2030?
  • Hva trenger kommuner, næringsliv og andre av kunnskap og virkemidler for å ivareta naturen bedre i denne regionen?
  • Hvilke andre grep enn vern kan vi ta for å sikre langsiktig beskyttelse og bevaring av viktige naturområder (jamfør mål 3 i naturavtalen)?
  • Med utgangspunkt i 2050-utvalgets hovedanbefalinger (se lenke), hva bør klimameldingen prioritere å følge opp, sett fra ditt ståsted?
  • Hvordan legge til rette for en rettferdig omstilling til lavutslippssamfunnet, og hvordan bør en klimapolitikk som når klimamålene innrettes slik at den har legitimitet og aksept i samfunnet?

Alle er ifølge departementet velkomne til å sende inn skriftlig innspill i tillegg til, eller i stedet for, muntlige innlegg på innspillsmøtene. Skriftlige innspill kan sendes til postmottak@kld.dep.no merket med «23/5569 innspill til natur- og klimameldinger» innen en uke etter innspillsmøtene, heter det.

Fauna.nohttps://www.fauna.no
Thor-Ivar Guldberg er utdannet journalist ved Norsk journalisthøgskole i Oslo. Han har vært innom en rekke redaksjoner i media, aviser, radio og TV samt organisasjoner og byråer innen kommunikasjon og PR.

Mer fra forfatteren

Relaterte artikler

Advertisment

Siste nytt

Så mange rovdyr ble født i norsk villmark

Nå er tallene for fjorårets rovdyrfødsler klare.

Naturviterne fornøyd med penger på statsbudsjettet

Viktig og riktig prioritering å styrke forskningsinnsatsen i nordområdene.

Slik brenner de skogen – for å redde naturen

Naturreservat står i flammer – men alt skjer under full kontroll. Dette skal de oppnå!

Meld deg på for å få de siste nyhetene fra Fauna.no

Vil vil gjerne sende deg våre nyheter. Vennligst skriv inn din e-postadresse og klikk «få nyhetsbrev». Enkelt og greit!