Villsvin kan ikke bare bli en fare gjennom afrikansk svinepest, som har utbrydd i Sverige, men kan også bli en helsefare for de so spiser kjøtt, selv om det ikke er smittet.
Flere Europeiske medier viser til at man i Østerrike vurderer at villsvin kan være en fare for helsa.
Østerrikske jegere uttrykker bekymring for at landets villsvin kan være forurenset med PFAS, en gruppe menneskeskapte kjemikalier kjent for opphoping i miljøet og som kan gi potensielle helseskader. Bekymringen kommer etter at en undersøkelse av villsvin i regionen Oberösterrich avslørte at 10 av 14 villsvin hadde PFAS-nivåer over tillatt grenseverdi.
PFAS i villsvin: En voksende bekymring
I desember i fjor ga Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, ut informasjon om at hjort på Frösön, Östersund, inneholder så mye PFAS-stoffer at inntak kan utgjøre en helsefare. Dette har ført til økt bekymring blant jegere og forbrukere i hele Skandinavia.
Østerrikske jegere krever handling
I Østerrike har denne bekymringen ført til at jegere ønsker en større undersøkelse. De ønsker å undersøke om både eldre og yngre villsvin er rammet av PFAS-forurensning. Eldre villsvin antas å kunne få i seg PFAS ved å grave seg ned i jorda, og de yngre kan nås av stoffet via støv, i følge Jakt og jegere.
Hva er PFAS?
PFAS er en gruppe menneskeskapte kjemikalier som har vært i bruk siden 1940-tallet. På grunn av deres evne til å motstå varme, olje, flekker, fett og vann, har de blitt brukt i en rekke produkter, inkludert non-stick kokekar, flekkresistente stoffer og tepper, pappemballasje for mat, og brannslukkingskum.
PFAS er vedvarende, noe som betyr at de ikke brytes ned i miljøet. De kan akkumuleres over tid i menneskekroppen og har vært knyttet til en rekke helseproblemer.