Indre Skagerrak Fiskerlag mener at privat hummerfiske er et større problem enn de profesjonelle fiskernes fangster.
Leder Jan Henrik Bredsand i Indre Skagerrak Fiskerlag har nylig gitt sine innspill til Klima- og miljødepartementet. Her fremhevet han flere viktige punkter på vegne av fiskerne, inkludert behovet for å beskytte truede bestander av torsk i Oslofjorden.
Bredsand påpekte en rekke momenter under møtet. Han understreket at fiskerlaget støtter de overordnede målene i det globale rammeverket for natur- og klimamålene, og at det er viktig at disse sees i sammenheng. Han påpekte også at fiskeri er matproduksjon, og at enhver matproduksjon vil avgi et avtrykk, melder Norges Fiskarlag.
– Fiskerne har kontinuerlig fokus på redskapsutvikling for å lette bunnpåvirkningen og spare energi, sa Bredsand under innspillsmøtet med departementet.
Beskyttelse av truede arter
Bredsand viste til at det de siste ti årene er gjort omfattende fredningstiltak for å verne lave bestander, som kysttorsk og hummer.
– Det er samtidig av avgjørende viktig at man får bedre oversikt over det hele ressursuttaket, da det antas at 70 prosent av hummeren tas av fritidsfiskere, og på annen fisk er prosenten muligens enda høyere. I næringsfiskeriet blir alt registrert, understreket han overfor statsråd Andreas Bjelland Eriksen.
Fokus på miljøvennlig matproduksjon
Bredsand la også vekt på at arbeidet med nitrogen og avrenningsproblematikken, både fra landbruk og kommunale renseanlegg, er avgjørende for å lykkes i Oslofjorden og Skagerrak. Han påpekte at det ikke nytter å ensidig fokusere på vern i produktive og godt forvaltede fiskeområder lenger ut i fjorden – når oppvekstområdene for fisk, som ålegress-enger og tare-skog langs kysten, er borte.
– Norge og verden er avhengig av en klima- og miljøvennlig matproduksjon. Da er det avgjørende at pålegg som gis er av en slik art at det stimulerer til fornying mot en grønnere flåte, ikke en virkelighetsfjern forsering som tar livet av en viktig næring, sa Bredsand.
Samarbeid med departementene
Fiskarlaget har et nært og godt samarbeid med sitt eget fagdepartement og med Klima- og miljødepartementet. De er villige til å bidra til ytterligere tiltak, men tiltakene må være treffsikre, målrettet og kunnskapsbasert, mener laget.
– Først da får de forståelse og legitimitet i næringen, understreket Jan Bredsand overfor statsråden og de andre deltagerne i høringen.