Mattilsynet legger ned forbud mot den ville bestanden av geiter på Balestrand, men foreslår flere alternativer til avliving – som tidligere ble vedtatt.
Mattilsynet åpner for salg eller overdragelse av geitene, men de får ikke lov til å være ute i naturen som en halvtam geitebestand som overlever ute i naturen.
Geitene på Kvist ble landskjent i våres etter at Mattilsynet vedtok at geiteflokken måtte avvikles. Mattilsynets klagesaksenhet har avgjort at geiteflokken på Kvist i Balestrand må avvikles innen 15. mai 2024. Tilsynet åpner nå for flere alternativer enn avliving. Geitene, som har levd utendørs nesten uten tilsyn siden 1970-tallet, kan nå avlives, selges eller overdras til ny eier, melder Mattilsynet.
Protester og medieoppslag
Vedtaket om geitene på Kvist førte til en rekke protester og mange medieoppslag både lokalt i Sogn og Fjordane og nasjonalt. Organisasjonene Dyrenes rett, NOAH – for dyrs rettigheter og Dyrebeskyttelsen Sogn og Fjordane påklaget vedtaket.
Nye muligheter for geitene
I det nye vedtaket åpnes det for at eier kan selge eller gi bort geitene, noe som betyr at det er opp til eier å avvikle dyreholdet enten ved avliving eller overdragelse til en annen eier. Hvis eier vil overdra eller overføre geitene, må de først være identifikasjonsmerket.
Grunnleggende krav ikke oppfylt
– Vi har vurdert regionens vedtak og er enige i at dyreholdet slik det er i dag er i strid med kravene i dyrevelferdsregelverket som gjelder for geitehold. Flere grunnleggende krav er ikke oppfylt. Geitene har ikke tilstrekkelig tilgang på næring, ly og liggeplass gjennom hele året eller oppfølging av sykdom og skade. Når vi nå endrer vedtaket er det fordi vi mener at disse viktige hensynene kan ivaretas på flere måter, sier Solveig Bjørnerud Khan, leder av klagesaksenheten i Mattilsynet.
Vedtaket er endelig og kan ikke påklages. Region sør og vest vil følge opp dyreholdet på vanlig vis frem til avvikling, og kan fatte nødvendige vedtak dersom dyrenes situasjon forverres.