«The wolves are here; get over it!» Kan det hjelpe å si det på engelsk? I alle fall fortsetter altså Indre Akershus Blad i kjent stil, der journalistene avslører sitt forhold til rovdyr. Dersom de er ute etter nye lesere, bør ikke det skje ved å sette rovdyrene i et dårlig lys.
LEDER
Indre Akershus Blad skriver om en elg som ble drept av en ulv kun 100 meter fra inngangsdøren til Terje Trætteberg. Hvor rart og merkelig er det at ulven dreper en elg 100 meter fra inngangsdøra. Er det noen forskjell om ulven dreper tusen meter unna. Nei, det er ikke det, og Indre Akershus Blad legger seg på samme trend som en del andre aviser langs riksgrensa: Når det ikke lengre er flere argumenter mot ulv og rovdyr generelt, så har det tilsynelatende veldig mye å si hvor langt fra tappa, uthuset eller oppkjørselen rovdyrene dreper sitt bytte.
Denne typen rapportering bidrar til å forsterke og opprettholde en negativ og ofte ubegrunnet frykt for rovdyr, som ikke bare er skadelig for dyrene selv, men også for samfunnets forståelse og sameksistens med naturen. Indre Akershus Blad er bare en av mange, dessverre.
For det første er det viktig å anerkjenne at ulver er en naturlig del av økosystemene våre, og deres tilstedeværelse kan ha mange positive effekter på miljøet. Forskning har vist at ulver spiller en kritisk rolle i å opprettholde balansen i økosystemene ved å regulere bestander av andre dyr, som for eksempel hjortedyr, noe som kan bidra til økt biologisk mangfold og helse for skogområder. Ved å fokusere ensidig på de negative aspektene ved ulvens tilstedeværelse, overser man de bredere økologiske fordelene de bringer med seg.
For ikke å snakke om den fantastiske opplevelsen det må være å oppleve ulv. Og dere som generelt er redd for hunder, la det ikke gå ut over verken ulv eller andre rovdyr.
Dessuten er det viktig å utfordre den ofte sensationalistiske og ensidige fremstillingen av rovdyr som farlige og uberegnelige. Mens det er sant at ulver kan utgjøre en trussel i visse situasjoner, er det viktig å sette dette i perspektiv. Statistikk og forskning viser at faktiske angrep på mennesker er ekstremt sjeldne. Terje Trætteberg, du er ikke truet, men kanskje redd. Det er imidelrtid ingen grunn til å flyte ulv, fordi det er den som er redd, mennesker.
I Europa anses ulven generelt ikke som en farlig art for mennesker, og de fleste dokumenterte tilfeller av ulveangrep i historien har vært knyttet til syke dyr, spesielt de med rabies. Ved å fremstille ulver som en konstant trussel, bidrar media til å skape en ubegrunnet frykt som kan hindre rasjonell og vitenskapsbasert forvaltning av rovdyr.
Det er også viktig å påpeke at konflikter mellom mennesker og rovdyr ofte er mer komplekse enn det som kommer frem i enkelte medierapporter. Disse konfliktene krever nyanserte løsninger som tar hensyn til både menneskers og dyrs behov. Dialog og utdanning er nøkkelkomponenter i å bygge bro over disse konfliktene, og media har et ansvar for å bidra til en mer informert og balansert diskusjon.
Til slutt, ved å fortsette i kjent stil med å fremme en negativ holdning til rovdyr, risikerer avisen å bidra til en polarisert og mindre informert offentlig debatt. Det er avgjørende at media tar et ansvar for å formidle informasjon på en måte som reflekterer den vitenskapelige forståelsen av rovdyrs rolle i økosystemene våre, og de reelle risikoene de utgjør. Ved å gjøre dette kan vi jobbe mot en mer bærekraftig og harmonisk sameksistens med naturen rundt oss.