– Omstillingen til et lavutslippssamfunn er viktig, og matsystemet er en avgjørende del av denne omstillingen. Genteknologi kan redusere klimagassutslipp i matsystemet, og legge til rette for sirkulær økonomi og mer bærekraftig fôr.
Det sier Bioteknologirådets leder Mariann Aasen og direktør Petter Frost i en høringsuttalelse til NOU-en om omstilling til lavutslippsamfunnet.
Bioteknologirådet har nylig levert et høringssvar til Klima- og miljødepartementet der de understreker viktigheten av å inkludere genteknologi i Norges omstilling til et lavutslippssamfunn innen 2050. Rådet peker på genteknologiens potensial for å redusere klimagassutslipp i matsystemet, samt bidra til en mer sirkulær økonomi og bærekraftig fôrproduksjon.
– Når samfunnet står ovenfor store og alvorlige utfordringer bør alle teknologier som kan hjelpe, tas med i betraktning. Brukt ansvarlig, vil genteknologi kunne bidra til å kutte klimagassutslipp og tilpasse produksjonen til et endret klima i Norge og resten av verden, heter det i uttalelsen.
Genteknologi som løsning på klimautfordringer
Bioteknologirådet argumenterer for at genteknologi kan spille en nøkkelrolle i å møte klimautfordringene Norge og verden står overfor. Med referanse til FNs klimapanel, som estimerer at det globale matsystemet står for en betydelig andel av de menneskeskapte klimagassutslippene, påpeker rådet at Norge har en unik mulighet til å bidra til reduksjoner både nasjonalt og internasjonalt gjennom innovativ bruk av genteknologi.
Fokus på bærekraftig matproduksjon
Rådet fremhever flere eksempler på hvordan genteknologi allerede bidrar til mer bærekraftig matproduksjon, blant annet gjennom utvikling av genmodifiserte planter som krever mindre kunstgjødsel og genredigerte dyr som er resistente mot sykdommer. Disse innovasjonene kan føre til reduserte klimagassutslipp og mindre press på naturressurser.
Norge som foregangsland
Ved å ta i bruk genteknologi i større grad, kan Norge posisjonere seg som et foregangsland i kampen mot klimaendringer. Bioteknologirådet oppfordrer regjeringen til å vurdere genteknologiens muligheter i det videre arbeidet med klimapolitikken mot 2050, og å se til Genteknologiutvalgets NOU 2023:18 for ytterligere veiledning.
Ansvarlig bruk av teknologi
Bioteknologirådet understreker viktigheten av ansvarlig bruk av genteknologi og oppfordrer til en balansert tilnærming der potensielle risikoer nøye vurderes mot de betydelige fordelene teknologien kan tilby i omstillingen til et bærekraftig lavutslippssamfunn.