Dyreparken i Kristiansand vurderer nå muligheten for å huse den ulovlig importerte servalen Niño, dersom myndighetene ber dem om det.

Fauna har i flere ganger skrevet om servalen, som skal være importert ulovlig fra Russland.

Servalen finnes normalt i vill tilstand i store deler av Afrika. Diskusjonen har gått høyt om dyret, og ifølge gjeldende konvensjoner skal avliving være siste utvei, selv for ulovlig importerte dyr. Det er derfor mulig at dyret unngår avliving. Organisasjonen Noah har klaget på myndighetenes vedtak om dyret.

Helene Axelsen, biolog ved Dyreparken i Kristiansand, uttrykker alvorlig bekymring for problemet med ulovlig dyrehold og er villig til å bidra til å bekjempe det.

– Det er et kjempeproblem at dyr holdes ulovlig. Dersom vi kan bidra til at ulovlig dyrehold blir slått ned på, vil vi gjerne det, sier hun i en artikkel på NRK.no, skrevet av NTB, men som først var publisert i Fædrelandsvennen.

Selv om Dyreparken ikke har en plan om å ta inn servalen Niño for øyeblikket, ser Axelsen på det som en potensiell midlertidig løsning:

– Dersom det er en plan for veien videre, går det an å hjelpe midlertidig. Det er en vurdering vi må ta dersom vi får en forespørsel, sier hun.

Servalen Niño, som ble observert på rømmen utenfor Bergen i slutten av juni, har ført til juridiske utfordringer for sin eier, en ung kvinne som nå er siktet for ulovlig dyrehold og ulovlig import. Kvinnen har innrømmet straffskyld og har holdt seg skjult sammen med Niño siden.

Niño, født i Russland og importert til Norge, har blitt et symbol på de strenge reguleringene rundt hold og innførsel av ville dyr i Norge.

Miljødirektoratet har ennå ikke tatt en beslutning om avliving av servalen, men seksjonsleder Janne Øvrebø Bonhorst uttalte tidligere at de dessverre ikke ser gode løsninger for å ivareta Niño. Hun påpekte også at ulovlig dyrehold kan føre til straff og i noen tilfeller avliving av dyret.